Waarom vallen mannen in slaap na seks?
February 8th, 2011 in Youwoman by Najat

‘Ik kom op seksueel gebied niets te kort, maar mijn vriend valt onmiddellijk in slaap nadat hij is klaargekomen’. Seksuoloog en criminoloog Alexander Witpas geeft antwoord op je vragen over seks.

Mijn nieuwe vriend geeft me veel aandacht en ook op seksueel gebied kom ik niks tekort. Wat me wel stoort, is dat hij bijna onmiddellijk in slaap valt nadat hij is klaargekomen. Als ik het zo hoor bij mijn vriendinnen, is dat niet abnormaal. Kan ik iets zeggen over mijn ergernis of zwijg ik best?

Blijkbaar ben je niet tevreden over jullie ‘naspel’. Het is een klacht die je wel vaker hoort: mannen die onmiddellijk na seks ‘in coma’ vallen, of die op een andere manier het contact verbreken. Bijvoorbeeld door uit bed te springen en te gaan douchen of, erger nog, tv te gaan kijken. En vrouwen die het daar lastig mee hebben. Als het je stoort, dan zou ik het er zeker eens over hebben. Ik zou me wel voorbereiden op dat gesprek.
Hoe komt het eigenlijk dat bepaalde mannen zo snel bewusteloos lijken te vallen na seks, terwijl dat bij vrouwen minder het geval is? Er speelt in zekere zin een biologische factor mee. In de jaren zestig waren er twee seksuologen (Masters en Johnson, een man en een vrouw) die wilden nagaan wat er nu precies gebeurt op lichamelijk vlak wanneer mensen vrijen. Ze plakten honderden koppels vol met elektroden en andere meetapparatuur, en lieten die seks hebben in hun laboratorium. Eén van de zaken die ze vaststelden, is dat, als groep, vrouwen iets trager lichamelijk opgewonden geraken. Vandaar het belang van voorspel. Maar ook: dat vrouwen meer tijd nodig hebben om weer ‘af te koelen’ nadat ze zijn klaargekomen. De fysieke opwinding blijft bij hen nog een tijdje hangen, ook na het orgasme. Mannen daarentegen geraken als groep iets sneller fysiek opgewonden dan vrouwen, maar als ze zijn klaargekomen, ebt die spanning ook heel snel weg. Hun hartslag daalt en hun lichaamstemperatuur gaat naar beneden. Reken daar nog eens bij dat een orgasme endorfine doet vrijkomen in de hersenen en dat de meeste seks ‘s avonds laat in een bed plaatsheeft, en het is niet zo raar dat mannen gemakkelijk in slaap vallen. De rolverdeling is trouwens niet altijd zo strikt. Zowel bij mannen als vrouwen zijn er grote onderlinge verschillen op dit gebied, dus het komt ook geregeld voor dat het de man is die een langer voor- en naspel nodig heeft dan zijn vrouw.

man sleeping
Niet dat die biologische verklaring een goed excuus is, wat mij betreft. Een naspel moet zeker niet zo uitgebreid zijn als een voorspel, maar een paar minuten moeten er toch wel afkunnen. Er is ook geen speciale ‘techniek’ voor vereist. Gewoon wakker blijven, je partner vasthouden, een paar lieve woorden, nog een kus of een glimlach is voor de meeste mensen meer dan voldoende. Voor veel koppels is het naspel een bijzonder intiem moment. Het geeft hen het gevoel echt dicht bij elkaar te zijn, soms meer dan tijdens het vrijen zelf. Die ervaring is echt wel de prijs van een paar minuten slaap waard.
Ik zou mijn vriend er gewoon eens op aanspreken. Doe dat niet vlak nadat jullie seks hebben gehad, want het is duidelijk dat hij dan niet zijn meest wakkere zelf is. Begin erover op een rustig moment, wanneer jullie tijd hebben en privacy. Ik zou je vraag ook positief formuleren en redelijk concreet maken. Dus niet ‘ik wil niet dat je onmiddellijk na de seks in slaap valt’ of ‘ik wil een langer naspel’. Maar wel ‘ik zou het fijn vinden als je me na het vrijen nog even vasthoudt of me nog wat streelt voor we gaan slapen’. Zo weet hij ook dat het niet de bedoeling is om nog uren te liggen doorbomen of om allerlei problemen te bespreken, maar gewoon om samen nog wat na te genieten.
Het simpelste is dus gewoon te vragen wat je wilt. Bij de meeste mannen is er geen echte reden waarom ze snel in slaap vallen. Vaak is het een gewoonte of heeft niemand er ooit iets over gezegd. Als hij op andere vlakken zo attent is, zie ik niet in waarom hij je hier niet mee zou willen helpen.

bron: Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap rond preventieve gezondheidszorg.

2 reacties op “Waarom vallen mannen in slaap na seks?”

  1. miss_chantall zei:

    ooh vandaaarrr

  2. Tony zei:

    hehe, tja…

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.