Ook bloggen? Trakteren als PR stunt
January 14th, 2013 in Youwoman by Najat

De trend van tegenwoordig en iedereen valt er als een blok voor. Zo zie ik weer regelmatig mensen op Facebook producten liken van websites waarvan ik niet gauw dacht dat die persoon erop zou zitten. Zo leer je nog eens wat van je contacten. Je leert ook hoe een ander bedrijf haar product promoot. de een wurmt zich in een modeshow en deelt goodiebags uit, een ander vraagt je te liken en te delen in ruil voor een proefexemplaar of je maakt kans op een tablet. Een van de meest gewilde items van dit moment.

Like en deel! Mail en ontvang! Klik en win!

Wie dacht dat een online bedrijf minder geld hoeft te kosten als een normaal winkeltje kan nog eens bedrogen uitkomen. De uren die je erin steekt achter de computer en de voorraad die je weg trakteert tikt ook aardig aan. Die rode cijfers in het eerste jaar zijn nog te behappen en te beredeneren alszijnde ‘voor het goede doel’ en als PR stunt gooi je er nog wat heftigs tegenaan zodat ze je helemaal niet vergeten en nogmaals liken en delen.

De surfers gaan op deze manier steeds verder op zoek naar het gratis haalbare en het zijn de bedrijven die het voor nu ook allemaal laten gebeuren. Wordt dit nog een halte toegeroepen in de toekomst of loopt het steeds verder op tot we, de ondernemers, ons eigen graf gegraven hebben? Dat geeft in ieder geval stof tot nadenken en het verschil tussen het ene bedrijf en het andere wat betreft de bestedingsruimte voor PR acties.

Maak het verschil

Wil je klanten winnen en ondertussen niet elke week dure cadeau’s uitdelen? Dan zijn er nog de gangbare redenen waarom klanten bij je binnenkomen en blijven. Ze vertrouwen je, hebben een goed gevoel en jij laat ze niet vallen en zorgt dat ze waar voor hun geld krijgen. Laten we eerlijk zijn, van de eerste honderd orders ga je niet rijk worden focus je daarom niet geheel op het geld, maar op je kwaliteit. En hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het wordt om dit te handhaven. Het zal misschien wel wat langer duren voor je een indrukwekkende klantenlijst hebt, maar het zal er eerder een zijn waar je op kunt bouwen.

Beleid

We hebben het er al eerder over gehad, beleid. Hoe breng je dit aan? Een van de belangrijkste dingen is het onderzoeken waar je jouw klanten kunt vinden. Op die manier kun je trakteren met beleid, voorbedacht en zelfs met een budget die jou niet kan schaden. Hier komt het financiële plan aan de orde, het laatste onderdeel van het ondernemingsplan. De ‘Finders’ fee’ is een mooi concept waarbij je bestaande klanten een voordeel geeft bij het binnenhalen van de volgende klant en de volgende klant ook mee profiteert. Dit veroorzaakt een kettingreactie waarbij er meer kans is op continuïteit.

Durf er iets voor terug te vragen

Wanneer je iets hebt uitgedeeld moet je er niet voor schromen iets voor terug te vragen. Op zijn minst komt de potentiële klant in de mailinglist terecht en kan en mag van tijd tot tijd vragen beantwoorden bij jouw volgende stappen. Want uiteindelijk gaat het erom vooruit te komen en niet te blijven hangen bij die eerste stap. Oftewel concurrentie oftewel nieuwe uitbreidingsmogelijkheden die zich aandienen. Voor de een zal het wat vanzelfsprekender zijn dan voor de ander, maar je kunt het associeren met brutaliteit. Zie het niet als brutaal, maar net als iets meer lef en durf om in contact te blijven.

 

Keerzijde

De keerzijde hebben we hier en daar al eens voorbij zien komen. Groupon had het een jaar geleden erg moeilijk nog en de bedrijven die zich daar aanmelden nog moeilijker. De piek was bereikt blijkbaar en maar goed ook. Nu kunnen we steeds meer en meer weer gewoon normaal gaan doen!

 

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.