Married at first sight, uitgehuwelijkt dus
April 3rd, 2016 in Youwoman by Najat

Op een zondagochtend liep ik een café binnen waar we als  vrouwen van de voetballers ons verzamelden om op de bus te wachten. Ik liep naar de tafel waar al wat dames zaten en werd door een van de vrouwen ‘warm’ ontvangen. ‘Dusse , jij bent de vrouw van Nordin?’ – ‘ja’. ‘Jullie worden uitgehuwelijkt hè?’. Hallo, goeiesmorges! Nou is die vraag me niet vreemd. In al die jaren krijg ik regelmatig deze vraag naar mijn hoofd geslingerd die volgens mijn Nederlandse ik onder de categorie “onbeleefde vragen” valt, maar zo vroeg op de zondagochtend was dit de eerste keer. Ik weet niet eens meer wat ik eruit stamelde, maar ik wist dat ik dit vrouwtje in ieder geval moest mijden. En voor de rest van de komende jaren zou ik volmondig ‘JA’ antwoorden op die vraag, al kende ik nordin vier jaar en waren we drie jaar officieel verloofd voor we trouwden. Waarom loog ik? Het was mijn manier om te zeggen: ’Bemoei je er niet mee! Je hoeft niet alles te weten!’ En wanneer ik in een goede bui ben leg ik zelfs uit hoe mijn vader me aan de hoogste bieder gaf. Het gaat er tot nu toe in als zoete koek ..

RTL4 A la Disney
Het nieuwe programma van rtl4 maakt een Disney variant op het uithuwelijken. De families beslissen, want zij kennen de partners immers het best. Om verschillende redenen zijn ze aangemeld en op hoop van zegen wagen ze de sprong. Alles wat in een normale periode tussen kennismaking en huwelijk gebeurt, gaat dan ook in stroomversnelling. Verlegenheid, gegiechel, schaamte en beleefdheid in het begin. Wanneer de stellen worden alleen gelaten en samen op vakantie worden gestuurd, komen de irritaties uit de kast. Bij het jongste stel komt het als eerste, ze zitten nog in een levensfase waarbij het nog alle kanten op kan gaan en ze niet met steeds minder genoegen hoeven te nemen. De oudere stellen zijn wat evenwichtiger, ze hebben al meer relatiebagage mee en gebruiken dat om aan dit huwelijk te werken.

Je moet je dus volwassen opstellen voor meer succes in een relatie trek ik hierbij de conclusie. De een is daarom volwassen op zijn achttiende en de ander heeft nog minimaal tien jaar extra nodig. Een relatie aangaan is ook niet niks, je moet je kwetsbaar opstellen om naar iemand op zoek te gaan en te vinden en je blijft kwetsbaar in een relatie omdat je je nu eenmaal helemaal moet geven en daarbij al jouw kwetsbare plekken open en bloot komen te liggen.

Wat ik wel grappig vond was dat sommige dames alsnog hun huid duur probeerden te verkopen. Ze zit dan wel midden in een huwelijk, maar dat wil niet zeggen dat het ‘kat in het bakkie’ is voor de man. De teleurstelling op de mannen hun gezicht is dan ook hilarisch wanneer ze de huwelijksnacht niet mochten consumeren.

Cultuurverschillen
Het komt op hetzelfde neer dat elke cultuur vindt dat de vrouw beschermd moet worden. De een geeft haar de vrijheid (en de man ook) om te kiezen en daarop terug te komen zonder consequenties, tenzij er weer kinderen in het spel zijn, dan is het weer een ander verhaal. Een andere cultuur legt beide partijen op elke relatie aan te gaan als potentieel huwelijk en een lange verlovingsperiode wordt aangewend om eventuele hobbels op weg naar het huwelijk weg te werken of uiteindelijk evenwichtig te beslissen om eruit te stappen. Op uitzonderingen na is het een menselijk gegeven dat je uiteindelijk samen wilt eindigen en het liefst met wat kinderen om je heen. Geef globalisering maar de schuld, maar tegenwoordig heeft iedereen weer last van bindingsangst. In een tijd waarin bungee jumpen en parachute springen steeds populairder worden vindt men het steeds moeilijker om met verstand een huwelijk in te stappen, verwachtingen van te voren uit te spreken en aan te passen. Bindingsangst dus, daarover later meer!

 

Wil je op de hoogte blijven omtrent dit soort onderwerpen en alle andere artikelen? Laat dan je email adres achter hier onderin!
Marriage Alter Ego

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.