Boven je stand leven is buiten je verstand leven
June 24th, 2016 in Youwoman by Najat

“Pin, pinpin, pinpin pinnnn!!!” Scandeerde een reclame in de jaren voor 2008 als aanmoediging om meer te pinnen. Mensen deden dat ook en merkten hoe makkelijk dat ging. Ondertussen werd je niet geconfronteerd met de harde realiteit dat er geld van je rekening werd weggesluisd en als je uiteindelijk wel met de neus op de feiten werd gedrukt, had je nog genoeg mogelijkheden om je rekening tijdelijk te spekken met geld dat je nog niet verdiend had. Boven je stand leven is iets wat gaandeweg meer norm is geworden dan uitzondering en waarom doen we dat eigenlijk?

 

Het is ook allemaal noodzaak wat we kopen, want we moeten wel bijblijven en kunnen meepraten en vooral degene waar we niet zo mee klikken, de ogen kunnen uitsteken met al onze spullen! Daarom bewaren we ook mooie spullen voor speciale gelegenheden om ons op ons best te laten zien. Kniezen over de lege portemonnee doen we straks wel wanneer niemand ons ziet. Eerlijk is eerlijk, ik was ook zo iemand. Ik wilde zoveel mogelijk hebben, hebben, hebben! Maar in de loop der jaren gaandeweg mijn lesjes geleerd.

 

30.000,- per jaar

Dat betaalde een van mijn bazen destijds aan de golfclub waar hij lid van was. Dat bedrag verdiende ik destijds niet eens! Maar raad eens? Hij kocht zijn clubs bij de Lidl, over ‘op de centjes letten’ gesproken. Dat zette me aan het denken, samen met het feit dat ik een commerciële baan had waarbij ik aan het eind van de maand zoveel mogelijk geld moest overhouden voor de baas. Daar was ik aardig goed in, maar toch wilde ik ieder weekend helemaal uit mijn dak gaan van het shoppen. Waarom? Nou, dat heeft verschillende achtergronden. Opvullen van leegtes, armoedige achtergrond en shoppen als betaalbare therapie waren hiervoor de reden nadat ik mezelf ge’Dr. Phil’t had.

 

Stoppen met werken

Toen ik om verschillende redenen wilde stoppen met werken, wilde ik wel eerst alles financieel goed afgesloten hebben. De VISA afbetaald, een potje voor mijn website en een klein handeltje ernaast, nog even een korte vakantie en een spaarpotje om langzaam te ‘ontwerken’. Was ik ruim een jaar mee bezig, maar ik herprogrammeerde mezelf daarmee en merkte dat ik helemaal niet zo veel geld had hoeven uit te geven al die jaren. Over leergeld gesproken! Toen al het geld echt op was, ging ik mijn rekeningen maar eens doorspitten. Alle abbo’s nogmaals doorlichten, opzeggen en/of veranderen. Samen met de kinderopvang die ik niet meer hoefde te betalen, verdiende ik zo 1000,- per maand terug. Voelde me al een stuk minder schuldig dat ik thuis zat.

 

Boodschappen

10 jaar geleden had ik aan 400.- boodschappen per maand, meer dan genoeg. Ik kocht alles wat ik nodig had en meer, maar tegenwoordig kan ik met dat bedrag nog net de basisdingen halen en met 2 puberjongens in huis moet er constant brood met ruime keuze aan beleg zijn in huis. Wat ik wel kon doen is het veranderen van mijn boodschappen door lang houdbare producten te kopen en meer low budget gerechten te implementeren aan het begin van de week om op andere dagen weer wel uit te pakken met een barbecue of filmavond met beladen tafel erbij. Het is voor mij gelijk een seintje naar mijn kinderen toe dat ze gerust rustig aan mogen doen met boodschappen. Je hoeft geen honger te lijden, maar je moet niet overdrijven.

Geld overhouden door het niet uit te geven

Ik heb mijn portie  ‘rijke’ mensen ontmoet de afgelopen jaren en ik kan 1 ding zeggen; Het zijn gelijk de grootste krenten! Maar ja, dat zal wel regel nummer 1 zijn in rijke-mensen-land, wie geld wil overhouden, moet het ten eerste niet uitgeven. Wat ik daarvan geleerd heb is dat ik me absoluut niet meer schaam om op de kleintjes te letten. Overdrijven daar gelaten, maar mams regelt elk kinderuitje met bonnen erbij.

Genieten

Blijft natuurlijk nog de drang om te willen genieten, lekker te spenderen alsof er geen morgen is. Maar morgen komt wel en aan jou de keus of dit met een dikke rekening is. Leer te genieten zonder geld, met een bak thee thuis achter het raam terwijl het buiten regent. Een goed gesprek is tegenwoordig ook goud waard. Waar gaat het om? Waar draait het leven om? Moeten we maar blijven spenderen om iemand te zijn? Terug naar je roots, je innerlijke wezen en echt beseffen wat je waardeert.

Boven je stand leven mag wat mij betreft uit de mode raken. Wat een ander besteed aan dure spullen, besteed een tweede weer aan vakanties en een derde spaart het op voor de studie van zijn kinderen. Wanneer je beter kijkt, zie dat je de meesten wel rond hetzelfde zitten wat betreft wat ze overhouden aan het eind van de maand. Het ene gezin heeft tweeverdieners, maar wonen in een duurdere wijk en besteden meer aan gemakvoorzieningen en het andere gezin heeft 1 inkomen, maar besteed het geld wijzer en heeft evenveel plezier eraan. Jezelf vergelijken met een ander op het gebied van financiën is daarom nooit een slimme zet, want je weet ook niet wat voor lopend krediet degene erop nahoudt.

 

Doelen

Doelen stellen hoort gewoon bij het leven. Ook ik heb als doel twee keer per jaar op vakantie te kunnen in plaats van eens per 2 jaar. Maar he, dromen mag! Zolang ik maar één oog op het geld houd, want je weet het met dit klimaat waarin we leven nooit wanneer het zomaar ophoudt.

woman-163687_1280

Bron foto

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.