Binding met je puberzoon
April 6th, 2016 in Youwoman by Najat

Zwanger van twee baby’s i.p.v. een is een speling van het universum. Het moest zo zijn, waarom weten we aanvankelijk niet, maar dat zal in de loop van hun verdere leven wel duidelijk worden. Dat ze er voor elkaar zijn dat bleek op de eerste dag al wel toen de één eindeloos bleef brullen tot de volgende dag zijn broertje bij hem in wieg werd gelegd.

Mama’s favoriete zoon

Maar nu zitten ze op een leeftijd waarop ze meer hun eigen weg willen gaan. De een wat meer dan de ander natuurlijk, want scheiden is nooit leuk bedoeld geweest. Voor mij word nu langzamerhand ook wel duidelijk waarom ik twee jongens heb. Met de een heb ik wat zwaardere gesprekken en discussies. Met de ander heb ik vaker gezellige koffiemomenten. Hij is van jongs af aan al gek op koffie. In de stad of lekker thuis, hij slaat het nooit af. Lekkers erbij en een reeks koffie gespreksonderwerpen schudt ie zo uit zijn mouw. De juf die hem irriteert, klasgenootjes, filmpjes op youtube, plan om zelf te vloggen, maar  vooral reisbestemmingen, hele verre reizen die hij wil ondernemen, alleen. Probeer dan als moeder zonder emotie geïnteresseerd te kijken.

Binding met mijn zoon

De ander, ik noem hem vaak de oudste, want hij scheelt 15 minuten met zijn broertje., zit in een crisis. Identiteits-, puber of elk ander soort crisis die tegenwoordig kan heersen, hij zit er tot zijn oren in. Vaker geef ik hem de ruimte en zo nu en dan trek ik hem toch zo dicht mogelijk bij me. Verschillende dingen probeer ik uit, filmavondjes, samen joggen en vandaag dacht ik: koffie drinken helpt bij zijn broertje, wie weet ook bij hem.

Leermoment

Reminder to myself; never, ever, do that again! Ik smeer in het vervolg wel heel braaf een boterhammetje thuis voor hem. Hoeft ie niet eens zelf te doen. Zoals ik gepland had zijn we samen de stad in gegaan voor wat boodschapjes om daarna ergens te zitten. Hij probeerde me de speelgoedwinkel in te manoeuvreren, maar daar had ik geen tijd, geld en zin in. Vervolgens bood ik hem een frietje aan, vond ie prima, maar het was niet goed dat ik niet mee at.

Heel de rit erna mocht ik aanhoren wat een stom idee het was om hem alleen een frietje te laten eten terwijl ik toekeek. Toen ik erop inging was het niet goed, ik sprak te hard, zwaaide met mijn handen en bleef soms zelfs staan. Een schande!! Straks ziet iemand ons! Eindelijk bereikten we dan een koffietent en gingen zitten in de hoop dat ie van onderwerp zou veranderen. Niet dus, alles ging in de herhaling en de spiksplinternieuwe koffietent waarin we zaten was alleen voor oude mensen. Aangeboden banaansmoothie was niet goed,  Zelf je toastjes smeren was niet goed, banaansmoothie was uiteindelijk toch lekker dus die moest ik afstaan.

 

Kleerscheuren

Ik haalde even diep adem en stelde me voor dat het een meisje was van 13 die nu last zou hebben van PMS. Haar had ik de ruimte gegeven en dat is de reden dat ik vandaag, hem ook de ruimte geef. Ik wilde naderhand gauw maar inpakken en weggaan, toen wilde hij toch blijven. Ze zeggen dat je stiekem een voorkeur krijgt voor een van je kinderen. Stiekem snakte ik naar mijn andere zoon die dit moment een feest had gevonden. Maar ik  was hier om te binden. In contact komen met mijn puberzoon en kleerscheuren gingen er komen. Oow yes!!

 

De volgende dag trouwens, vroeg hij me of we nog een keer naar Bagels gingen. Ik mompelde iets pedagogisch, maar in mijn hoofd schreeuwde ik: NO WAY JOSÉ!!

koffie

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.