Puberen èn leren!?
February 9th, 2017 in Literature by Najat

Kun je de puberteit doorspoelen? Wie het weet mag het me vertellen! Naast alle hormonen die door het huis gieren, moet er nog wel gepresteerd worden op school, want de toekomst staat te wachten. En al die last mogen wij als ouders dragen. M.a.w. we mogen achter ze aan om te voorkomen dat ze vallen en te zorgen dat wanneer ze uitgepubert zijn, zij iets hebben om verder op te bouwen. Daar komen de grijze haren dus vandaan.

 

Wanneer ik van  ouders hoor dat het allemaal van een leien dakje gaat, ben ik gewoon strontjaloers! Hoe zou het leven toch zijn als je je niet hoefde te bekommeren over school en alleen maar met je eigen dagelijkse sores bezighoudt zoals eten zonder aan te komen en shoppen zonder budget.

Met lezen maakt je kind het verschil om sneller te leren

Waar ik het dit keer over wil hebben is het leren van grote lappen tekst. Welk niveau je kind ook heeft, hij zal moeten kunnen lezen en uit zijn hoofd leren. Bij de theoretische leerweg is stampen aan de orde van de dag. Bij het VMBO is stampen hetgeen wat het verschil kan maken voor je kind. Wordt het een metselaar die heel de dag lang water bij het draaiende cement voegt of wordt het een metselaar die muren in verschillende kronkels kan metselen en daarmee werk voor het leven heeft. hoe maak je dus verschil? Door te kunnen lezen en kennis tot je op te kunnen nemen en deze aan jouw talenten toe te kunnen voegen.

 

Regelmatig komen mijn kinderen dus klagen over een leerblock. Dit woord heb ik bedacht doordat ik zag hoe de kinderen ineens niets meer konden opnemen. Afgelopen week zat een van de jongens nog trots op zijn telefoon een “hersenspelletje” te doen. Je werd er slimmer mee had de app verteld. Tijdens dat spelletje beloofde hij me nog hoe hij zijn enorme leerwerk voor het weekend had verdeeld over de komende twee dagen en hij alles in kannen kruiken had. Dit alles vertelde hij me ook nog al spelend op het hersenspelletje.

 

Plan B om te leren

Net als ik tien jaar geleden wist dat ik juist moest opstaan en gaan kijken als het stil was in huis, zo wist ik dat ik alvast een plan B klaar moest hebben voor als alles in duigen viel. En dat moment kwam precies een dag later. Bijna in tranen vertelde hij me dat het leren maar niet lukte! Er ging niks in z’n hoofd beweerde hij en was klaar om op te geven.

 

“Denk je nog aan de reactie van baba?”, zeg ik hem. Ik gebruik mijn man tegenwoordig schaamteloos als stok achter de deur. Tot nu toe heb ik de opvoeding ruimschoots alleen gedaan. De periodes dat ik meer werkte dan mijn man en hij ze meer verzorgde, veranderden ze in verwende nesten waar geen land mee te bezeilen was. Ik was uiteindelijk vaker in de buurt en toen ik er verder over nadacht vond ik het beter zo, want ik hoefde de opvoedingstijlen niet te synchroniseren. Eenmaal richting de volwassenheid en het groeien van het testosteron niveau in huis, mag vaders een prominentere rol innemen. Mijn opmerking liet hem pas op de plaats nemen en legde uit dat ie al “heeeel” de dag bezig is. Zijn telefoon had ie ook de hele tijd dicht in de buurt en ik heb hem er nog vaak op aangetroffen. Maar hij had ervoor en erna geleerd beweerde hij. “Wat is dan de oplossing volgens jou?” Vroeg ik hem. Dat wist ie ook niet. Aan zijn lichaamshouding wilde hij gewoon opgeven.

 

Mental coach

Inmiddels kan ik gerust voor mental coach gaan werken, want ik heb ontelbare coachingsgesprekken gehad (al moet ik dan niet gaan lopen dreigen met diens vaders). De voordelen op korte termijn dus nog maar eens aangegeven, de voordelen op lange termijn. De doelstellingen naar boven gehaald en hoe je er kunt komen. We zijn inmiddels 10 minuten verder en ik calculeer in dat ie even heeft kunnen uitrazen. Het stappenplan wat ik gisteren bedacht had komt nu eens goed van pas. Ik word er steeds beter in!

 

Hieronder een aantal punten die je ook zelf kunt gebruiken:

Electronica gebruik beperken

Voor je überhaupt gaat beginnen, ga voor jezelf na hoelang ze op de telefoon, tablet en laptop mogen. Feit is dat Steve Jobs himself zijn kinderen een half uur per dag op de smartphone liet. Stel een limiet aan electronica gebruik, want kinderen kunnen zichzelf moeilijk in bedwang houden en raken snel verslaafd eraan.

Zelfs de zogenaamde spelletjes die zeggen dat ze goed zijn voor je, moet je niet gauw vertrouwen. Het is juist de bedoeling van dat spel om het kind het idee te geven dat het slim is en nog slimmer wordt als het steeds verder gaat met spelen. Leren gaat niet zo snel als dat spel en daardoor kunnen ze zich er steeds meer tegen verzetten.

 

 

Kinderpaniekaanval

Het is alleen maar goed om een kind te laten vastlopen met zijn eigen plannen. Zo evalueert hij uiteindelijk zelf het best wat er mis is gegaan (althans dit hoop ik). Een gesprek voeren en vooral het kind laten praten wat er anders kon. Hij kan even ventileren en zo hoef jij je niet prekend op te stellen.

 

Grote lappen tekst leren

Door deze 5 tot 10 keer over te lezen en dan even een pauze te nemen kunnen ze alvast een goed begin maken. Een glas water is prima en is overigens goed voor de hersenen.

Laat het kind alvast vertellen wat het heeft geleerd in de klas. Zo kunnen veel kernwoorden opgenoemd worden om van daaruit per kernwoord meer details te onthouden. Hij gebruikt hierbij ook zijn herinneringen, wat een ander deel is van zijn hersenen.

 

Visualiseren

Je kind helpen visualiseren is misschien ook een manier om makkelijker te onthouden. Zie de hersenen als een grote kast met veel lades. Die ene leuke herinnering die je nooit zult vergeten zit in een bepaalde la. Probeer samen elk stuk tekst zo “op te bergen” dat je kind er weer makkelijk bij kan, net als de leuke herinneringen.

 

Wie andere tips heeft, mag me dit graag vertellen! Ik ben een moeder die gaandeweg leert. Het ene past bij mij en het andere minder en zo proberen we van twee jongens twee mannen te maken.

 

Bron foto

 

 

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.