Ondernemingsplan: Idee, Missie en strategie
November 13th, 2012 in Literature by Najat

Met inspiratie in de ene hand en lef in de andere balanceer je op de weg naar ondernemerschap.

Een bedrijf opzetten begint met  een idee. Dit begint vaak vanuit je eigen interesses, je wilt verder met datgene wat je graag doet of ziet een probleem  waar jij heel graag een oplossing voor wilt aanbieden.  Stel jezelf dan een aantal vragen en zet ze het liefst op papier. Wie ben ik en waarom ben ik goed voor dit idee? Wat is het probleem precies en hoe vaak komt het voor? Hoe wil ik dit probleem oplossen en wat zijn de valkuilen die je nu al kunt opnoemen? Heel veel kun je opzoeken natuurlijk, maak hier ook gebruik van. Google elke dag en ga opzoek naar dingen die je kunnen helpen. Lees die saaie stukken want er staat vaak interessante en nuttige informatie in.  Dit hoort allemaal bij de voorbereiding en het belang daarvan kun je zelf wel bedenken.

 

Overschat je idee niet, verkopen is belangrijker

Praat met mensen over je idee en luister goed naar de reacties, deze kunnen jouw visie verder verscherpen. Vraag verder hoe zij het probleem opgelost zouden zien worden of waarmee het product verder uitgerust moet worden. Ben je bang dat een ander er met je idee ervandoor gaat? Dit is goed mogelijk, als een ander daar begint waar jij had willen staan zou je het zo kunnen zien om weer daar verder te gaan waar hij is gestart. Neem de ander zijn proces over als voorbeeld, verbeter dit en borduur er verder

op na. Misschien ontbreekt het hem aan contacten of aan kwaliteit, dat zijn weer leermomenteb voor jou. Al bij al zijn de verkoopcijfers het belangrijkst. Hoe ga je verkopen en wat zijn de extra punten die je aangeeft waardoor iemand eerder bij jou bestelt dan bij een ander? Denk erover en schrijf het op! (Dit is al een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan)

 

Missie

Nu het idee op tafel ligt is de volgende stap je richting bepalen. Waar wil ik heen met mijn bedrijf? Wil ik de volgende Google of Apple worden of houden we het dicht bij huis en vervul ik de vraag die in mijn regio bestaat? Je begint met het definiëren van je doelgroep, probleem en oplossing. Dit zal je later helpen om te een schatting krijgen hoe groot je afzetmarkt (=markt aan wie jij je product kan verkopen) is. Verder beschrijf je het ‘probleem’ dat jij wil oplossen met jouw product of dienst, dit wordt ook wel aangeduid als ‘het gat in de markt’. Als laatst stel je vast hoe je dit gaat doen. Is jouw talent de drijfveer voor je bedrijf of importeer je een innovatief product uit een ander land? Verder is het van belang om de eerste cijfers op papier te zetten d.m.v. doelstellingen te stellen voor je omzet en winst. Naast deze kwantitatieve doelstellingen, kan een kwalitatieve doelstelling ook geen kwaad. Wil je met je onderneming je gemeenschap helpen of wil je meer werkplekken voor jongeren creëren?

 

Strategie

Wat ga jij (anders) doen om je huidige of toekomstige concurrenten te overtreffen en te zorgen dat je een winstgevend bedrijf wordt en blijft. Dit is waar je Strategie uit moet bestaan. Waar blink jij in uit wat jou een sterke concurrent zal maken in een agressieve markt. Bezit je een talent waar anderen moeilijk aan kunnen komen? Wat wil jij op de markt brengen dat je onderscheidt van de rest? Bv. woon je in een omgeving waar er nog geen chinees restaurant is geopend en zie jij potentie om consumenten in deze regio aan te spreken? Of zijn er al tal van restaurants die vleesgerechten aanbieden waarna jij besluit de enige visrestaurant te openen? In essentie dus wat de redenering is achter jouw idee. Voorbeelden van strategieën zijn de ‘lage kostenstrategie’ of ‘differentiatiestrategie’. Bij elk van deze strategieën focus je je op een ander aspect om de markt te veroveren. Bij de lage kostenstrategie probeer jij hetzelfde aan te bieden als je concurrenten, maar voor een lagere prijs. Dit kun je doen door bv. groot in te kopen of een leverancier te vinden die het product goedkoper aanbiedt. De Action winkel is een goed voorbeeld van een bedrijf dat een lage kostenstrategie voert. De nadruk van de differentiatiestrategie ligt op het creëren van extra waarde voor de consument. Apple maakt hier al jarenlang succesvol gebruik van. Door constant een hoge kwaliteit aan te bieden en altijd als eerste met innoverende technologische hoogstandjes te komen, slagen ze erin om hun consumenten te overtuigen van hun superioriteit t.o.v. overige aanbieders.

Lees verder in deze week:

IN ANALYSE: Ik doe het zelf!

Ondernemingsplan: Idee, missie & strategie

Beauty vanuit de keukentafel

Simpele toepassingen, simpele ideeën

Doe-het-zelf denken

Geef je ogen de kost

COLUMN: Idee

1 reactie op “Ondernemingsplan: Idee, Missie en strategie”

  1. Fatoua zei:

    Heel goed verwoord, ondernemen is ook dat je de tegenslagen moet kunnen accepteren en dat je er beter uitkomt! En niet meteen inzakken wanneer het eventjes niet zo gaat zoals jij het wilt! Doorzettingsvermogen is geen luxe, verder het verlangen van meer en meer is ook geen hebzucht, het is juist goed om in balans te blijven. Dus blijf niet hangen als je denkt het gaat zo goed, maar probeer wat uitdagingen uit, deze kan altijd twee kanten op. En accepteer het als het de kant opgaat wat je eigenlijk niet verwacht had, maar zie het als uitdaging en dat je het lef hebt gehad om het te proberen!

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.