Margriet Marbus
May 15th, 2012 in Literature by Najat

Het Verdriet van Gouda is het aangrijpende levensverhaal van Margriet Marbus. Ze groeit op in en om Gouda. Marbus’ vader was een bekende crimineel en oplichter. De gevolgen daarvan voor kinderen zijn nog maar weinig in kaart gebracht. In Het verdriet van Gouda vertelt Margriet Marbus wat dit voor haar betekent.

Marbus’ moeder leidt aan ‘naamziekte’ iets dat in veel landelijke gebieden van Nederland vaak voorkwam. Het komt erop neer dat het kind dat niet naar de favoriete grootmoeder of vader is vernoemd binnen het gezin wordt achtergesteld en soms zelfs werd verstoten. In Het verdriet van Gouda wordt beschreven wat de gevolgen zijn voor Margriet Marbus. 

Ze houdt zich in Gouda op straat staande tussen drugsverslaafden, wegloopjongeren en Marokkanen in een tijd dat  motorclubs de binnenstad domineren. Als kind werd ze getreiterd en geplaagd, ze scheert langs de zelfkant, maar ze kiest voor een beter leven. De gevolgen van plagen zijn enorm, maar de positieve boodschap van Het verdriet van Gouda is dat je er sterk uit kunt komen.

Zal ze Gouda achter zich laten en kiezen voor een beter leven als journalist en model? Of heeft Gouda haar voor altijd in zijn greep?  Het Verdriet van Gouda vertelt tegelijk de recente Goudse geschiedenis en vertelt ook enige Nederlandse motorclubhistorie en legt oorzaken van het Goudse Marokkanenprobleem bloot.

  

Margriet Marbus woont met haar gezin afwisselend in Dubai, Amsterdam en Curaçao en schrijft sinds haar twintigste voor Nederlandse, Antilliaanse en internationale dagbladen en tijdschriften als Cosmopolitan, HP/DeTijd, Esquire, Nieuwe Revu, Vrouw, Margriet, Viva, Marie Claire en Quote. Ze deed een blauwe maandag psychologie en politicologie aan de UvA en de VU en studeerde af in PR&Voorlichting aan de Utrechtse School voor

de Journalistiek. Marbus werd onder andere bekend van het tv-programma Moraalridders en is komend najaar hoofdpersoon in een aflevering van Het Mooiste Meisje van de Klas bij de Tros.

LEES OOK:

Wat te doen dit weekend?

Genieten van elk seizoen

Hoe nu verder?

Onderhandelen voor mammies

Jij en jouw zelfvertrouwen

Zijn ze gek geworden?

De kracht van gember

Kopje suiker lenen? Een gat in de markt!

Stiletto’s of teenslippers

Het recept om een goed idee uit te werken

Hoe organiseer ik een workshop?

Voorjaarsmoeheid

Avocado’s zijn goed voor je

Goed idee: Goedkoper reizen!

Red Velvetcake

How to

Keukenprinses to be?

Cupcakes

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.