Leer te leren
December 3rd, 2012 in Literature by Najat

Luisteren is moeilijk, ben je zelf een prater dan is het nog moeilijker. Maar om jezelf constant in ontwikkeling te krijgen is luisteren het belangrijkst. Natuurlijk kun je leren in de schoolbanken, maar voor wie niet ver genoeg heeft kunnen doorgaan om wat voor reden dan ook kan uit elk moment van de dag wel een leermoment halen.

 

Innerlijke stilte

Wanneer iemand praat geeft ie in principe informatie weg. Deze heeft hij zelf geleerd in de schoolbanken of ergens anders vandaan gehaald. Voor jou is dit een makkelijke manier om zijn informatie te asorberen, je hoeft enkel te luisteren. Wat wel kan gebeuren is je innerelijke stem die zo een persoon gelijk al tegenspreekt of gelijk al wegwuift waardoor je de persoon niet

eens meer hoort. Erg jammer, want juist mensen met een andere visie en een andere mening kunnen jou prikkelen tot verder na te denken over verschillende kwesties en dan pas is het zaadje voor ontwikkeling gezaaid. Dus, wees stil!

 

Spreek jezelf eens tegen

Komt er een gespreksonderwerp voorbij waar je een heel uitgesproken mening over hebt, wacht dan even voor je je erover uitlaat en geef jezelf de kans te luisteren naar hoe anderen daar over denken. Ondertussen kun je zelf ook tegenargumenten bedenken, maar vaak heeft een ander daar al langer over nagedacht. De waarheid ligt vaker in het midden. De nieuwe inzichten echter, moet je zelf bedenken. Neem die stap buiten jezelf, kijk eens goed vanaf de overkant en leer!

 

Nieuwsgierig

Eigenlijk het belangrijkste om constant te blijven leren. Nieuwsgierig zijn zorgt ervoor dat je op zoek gaat naar informatie om je nieuwsgierigheid te stillen. Bedenk een aantal standaard vragen waarmee je de persoon tegenover je aan het woord kunt houden. Train je visuele geheugen door te leren zien wat de persoon tegenover je zegt, hiermee komen er vanzelf nieuwe vragen bij. Voed je nieuwsgierigheid door steeds beter te beseffen dat je met nieuwe informatie betere en grotere stappen vooruit maakt.

 

Boodschap of boodschapper?

Is het belangrijk wie wat zegt? Of focus je je op wat er gezegd wordt? In het eerste wil je je al gauw van het gesprek of gegeven informatie afwenden omdat je de persoon in het verleden in het lijstje ‘niet naar luisteren’ hebt gezet. Wordt snel volwassen in deze want juist die mensen van wie je niets wilt hebben, hebben juist die andere visie en zien juist dingen zoals jij ze niet ziet. Boven je persoonlijke voorkeuren stijgen omwille van de kennis is in het begin ietwat teveel gevraagd, maar probeer het toch maar! Er zijn nog meer drempels te overwinnen.

Onderstaand filmpje gaat over AUTODIDACTISISM en je hebt de mogelijkheid om de ondertiteling in te schakelen door te klikken op het 6e icoontje van rechts

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.