Klanten werven: koester de afwijzing
April 20th, 2016 in Literature by Najat

Zaterdagmiddag, we gingen samen het veld op (love using jargon) om actief klanten te werven voor de keeperschool van mijn man. We bestaan al een paar jaar en het begint langzaamaan te groeien, maar niet hard genoeg. En hoe goed mijn  man ook trainingen kan geven (verandering en verbetering in 12 lessen is gegarandeerd), het commerciële is niet aan hem besteed. ‘Kom het veld op, volg een training en trek je eigen conclusie’ is meer zijn tactiek. Dus deze ochtend vroeg ie mij weer om mee te gaan langs de clubs. Ik heb altijd gevonden dat ie dit alleen moest doen. Hij is erg kritisch en wil dingen op zijn manier en in zijn ritme, dus vind ik ook dat klanten werven iets is waar hij ook zelf beter moet worden.

Deze ochtend dacht ik bij mezelf: doe het gewoon, verander van koers en wie weet. Ik heb al jaren geen verkoop meer gedaan en misschien toch maar beter als ik die aangeleerde technieken maar weer eens oppoets. Trouwens, het is al weer maanden geleden dat we samen wat deden.. In mijn carrière heb ik nooit hoeven ‘koud bellen’, dat is wanneer je zomaar mensen belt en vraagt of ze behoefte hebben aan jouw product of alsnog ervoor warm te krijgen. Vandaag dus wel en welke mantra moet ik daarvoor afspelen in mijn hoofd? ‘Afwijzing is fun! Yeeejj!!! Mensen die je afwijzen, laat maar komen!! Nog een deuk in mijn zelfvertrouwen en dan vallen de andere deuken wat minder op.’

Maar zonder gekheid, bij klanten werven zie je elke keer weer nieuwe mensen. Je kunt bij elk contact opnieuw een nieuwe indruk achterlaten en wie weet inspireer je de ander wel om ook dat risico te nemen om op wildvreemden af te stappen. In de auto onderweg naar de clubs was ik in mijn hoofd al bezig met mijn presentatiepraatje. Ik stap op de mensen af, vraag naar leden van het bestuur, ik stel mijzelf voor en mijn man en dan zeg ik wat we komen doen en wat we willen en hoe erg we geholpen zijn met hun hulp. Vier uur lang zijn we bezig geweest en achteraf gezien viel het reuze mee. De leukste ervaring was wanneer we aankwamen bij een club en een de voorzitter een voor het oog erg imponerende man was, we hadden het minst verwacht, maar uiteindelijk was hij de meest gastvrije van de hele middag. Zo zie je maar dat een eerste indruk ook weer niet altijd hoeft te kloppen.

 

Klanten werven is fun! Echt, gewoon met de billen bloot en na elk contact analyseren wat er goed ging en wat beter kan.

Jangada

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.