je kind leren leren
May 6th, 2012 in Literature by Najat

In principe leert je kind altijd en heel de dag door. Op het ene moment bewuster dan op het andere. Ze leren om nergens aan te zitten als peuter, hoe ze moeten eten, wat ze lekker vinden en juist niet. Ze leren welke knopjes op de telefoon het gewenste deuntje geeft en zo verder.

Er zijn een aantal dingen die mede bepalen hoe je kind leert:

– Hoe het kind zich voelt

– Zijn aanleg

– Wat het kind tot nu heeft geleerd en in hoeverre

– De motivatie van het kind

Een veilige omgeving is van belang hoe het kind zich voelt. De thuissituatie maar ook de sfeer op school. Wordt ie gauw gepest of is ie juist populair. Gebeurtenissen zoals overlijden of een scheiding zijn evengoed factoren die meespelen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind zich goed voelt?

– Laat je kind meedoen met alledaagse dingen. Geef hem per dag twee klusjes die hij af moet hebben. Na school kan hij op zijn rooster kijken of je legt het uit. Zelfs tijdens het boodschappen doen kun je hem opdrachtjes geven. Hij kan de kaas gaan halen en toiletpapier terwijl jij nog voorin de winkel bezig bent.

– Wanneer je kind met iets zit zorg er dan voor dat hij ziet dat je het serieus neemt en net zo erg vindt. Luister aandachtig en vraag wat ie nodig heeft. Misschien is het niet in een keer op te lossen en heb je daar stappen voor nodig. Vraag een paar dagen later hoe het met hem gaat rondom dat onderwerp, misschien ziet ie het al in een ander perspectief.

– Maak je kind niet uit voor van alles. Wanneer je zelf moeite hebt met geduld bewaren is het misschien beter om eerst een paar tellen te wachten en diep te ademen voor je uitvalt.

– Je kind moet zich veilig voelen. Dat is het belangrijkste eigenlijk. Geef hem het gevoel dat zijn aanwezigheid gewaardeerd wordt.

– Bij falen kun je jouw kind uitleggen dat het niet helemaal goed is gegaan maar maak er niet een te groot drama van. Focus je liever op hoe het de volgende keer beter kan. Meestal weten kinderen van zichzelf al dat er ruimte is voor verbetering, ze weten alleen nog niet hoe ermee om te gaan. Er is ruimte voor fouten omdat je daar van kunt leren.

Hoe motiveer ik mijn kind?

– Beloon je kind wanneer het iets presteert. Jullie kunnen van te voren iets afspreken.

– Laat je kind steeds meer zijn eigen keuzes maken. Van zijn fouten kan hij leren en jij bent er bij om hem te leren ermee om te gaan.

– wees geïnteresseerd in jouw kind. Bekijk zijn opdrachten die hij meeneemt of ga eens

in zijn klas een kijkje nemen.

– Motiveer je kind door een knuffel en te zeggen hoe goed dat ie bezig is. Een simpele schouderklop kan al voldoen. Waak er wel voor dat je hiermee geen overkill creëert en je kind er de waarde niet meer van inzit.

De belangrijkste tip krijg je eigenlijk van je kind te horen, al zijn hele leven lang. Namelijk: WAAROM? Leg hem uit waarom hij naar school moet, waarom hij wiskunde moet kunnen of die extra vreemde taal. Met de vraag ”waarom?” vraagt hij in principe om wat hij nodig heeft om te presteren. Ga daar op in!

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.