Boef een jaar geleden
October 12th, 2017 in Literature, Xyz by Najat

Waarom Boef niet meer zo een boef is.Wie kent hem niet, het iele jongetje met de strakke blik. Boos op alles wat voorbij liep. De jongeren kenden hem al eerder via Youtube hoe hij confrontaties uitlokte en af en toe rapte. Hij had wel iets, anders bleef ie niet bij ze hangen. Ook al wil het gros niet gepest worden, het treiteren namen ze voor lief, het trok wel aandacht. Zoveel aandacht dat het hem uiteindelijk een plek bij RTL Late Night bezorgde. Die avond keek ik toevallig TV en zag ik de meest wereldvreemde journalisten en minister bij elkaar. Ze vroegen zich af waarom Boef zich gedroeg zoals hij deed.. Tjah, als je dat zelf niet kunt bedenken? Waarom zou een jongen die verder geen doel heeft in zijn leven, behalve een droom die vele jongens van zijn leeftijd hebben, te lang op straat hangt en teleurgesteld is constant boos zijn en af en toe wil treiteren?

 

Vergeten boefjes

Hoe irritant zo iemand ook kan zijn, het komt altijd ergens vandaan. Geen liefde thuis, onbegrepen op school. Geen leuk baantje kunnen vinden of hobby om de frustratie kwijt te raken, dan kan het gebeuren dat een kind gauw de verkeerde aandacht opzoekt. Het zijn kinderen die zichzelf al vroeg moeten zien te vermaken en te redden. Bij Boef blijkt dat ie door zijn ouders vanuit Parijs bij een oom is afgezet omdat de Franse jeugdzorg Boef wilde weghalen vanwege een gewelddadige vader. Daar heb je je goede voedingsbodem voor ellende al!

 

Niets te verliezen

In de steeds verhardende maatschappij van nu zullen we er alleen maar meer mee te maken hebben. Jonge mensen die gewoon niets te verliezen hebben. Sla degene op straat maar in elkaar, jat de kassa leeg van de tabakszaak of verniel die bushalte. Je komt hooguit in de cel terecht, tja, het is niet dat er de volgende dag een baan of een andere uitdaging op je staat te wachten. Ik probeer hier niet alleen begrip voor de dader te kweken, want als het me zelf zou overkomen zou ik moord en brand schreeuwen en alles vervloeken. Ik probeer een handvat te creëren om naar te kunnen refereren mocht zoiets in je omgeving gebeuren. Dan weet je voor een deel het “waarom”.

 

It takes a village to raise a child

Stoere praat als “dan moeten ze maar harder werken, had ik ook gedaan, want ik kreeg het ook niet in mijn schoot geworpen”, gaat namelijk ook niet altijd op. Je moet het nog wel in je hebben om vanuit je eigen beweging rechtsaf te slaan wanneer alle factoren om je heen je de andere kant op sturen. Een steuntje in de rug, een oogje in het zeil, een coach, een motiverend gesprek zo nu en dan kunnen wonderen verrichten. Maar wie wil die verantwoordelijkheid nemen en die tijd erin steken?

 

Voor elk kind een dorp

Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden, luidt de uitdrukking. Met andere woorden, als maatschappij oogst je wat je zaait. En die uitdrukking wordt vaak verkeerd. Mensen kunnen niet zomaar op straat een ander kind een standje geven. Het betekent eigenlijk eerder te beginnen met “goeiedag” te zeggen tegen elkaar. Je bevestigt dat je elkaar kent en elkaar op dat moment gezien hebt en dat is vaak al genoeg om een goede basis te leggen voor contact met jongeren. In geval van een misstap (jongeren maken nu eenmaal fouten) is de brug makkelijker gelegd naar een praatje en een steuntje in de rug.

 

Met Boef gaat het goed komen, hoog in zijn nieuwe flat met een verloofde aan zijn zij. Dat is één succesverhaal. Wat gaan we eraan doen om van elk kind een succesverhaal te maken? Mijn advies luidt:

 

  • Hou contact met kinderen uit de buurt of vrienden van je kinderen door een simpel “hallo”
  • Geef af en toe een complimentje
  • In elk kind heb je wel een boefje en dat mag! Geef elkaar die ruimte ook

 

toen:

nu:

 

Bron foto

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.