Niet goed genoeg! 3 tips voor kritiek
December 7th, 2015 in Lifestyle by Najat

Wat een verrekt irritant gegeven is het in de wereld; kritiek! Jaja, je doet het niet goed. Het kan beter. Onvoldoende. Matig. Net, net. Onduidelijk. Past niet bij het gespreksonderwerp. Begin maar opnieuw.

Klaar met janken? Nu, veeg je gezicht af en lees verder. Wie niet tegen kritiek kan, steekt zijn hand op en terwijl ik verder tik met een hand, kan ik nog meer beamen hoe pijnlijk het is wanneer iemand net je zwakke punt blootlegt en er vervolgens zijn vinger op drukt.

1. Hoe ontvang je kritiek?
Luister, terwijl de ander zijn verhaal afsteekt, haal jij alvast diep adem om te ontspannen, je niet aangevallen te voelen en je antenne de kans te geven er iets bruikbaars uit te halen. Bereid je erop voor,  verwacht het. That’s how you kill the enemy with a smile.

2. Wanneer geef je toe?

Geef gewoon toe! Een ‘misschien heb je gelijk’, kan je de even de ruimte en tijd geven om je te herstellen en te bedenken wat je nog meer kunt zeggen om er heelhuids van af te komen. Uit eigen ervaring weet ik dat je omgeving het volop gaat gebruiken als je toegeeft dat je fout zat en er zelfs nog een schepje bovenop doet. Geef je toe dat je geen kei bent in communiceren? Dan mag je dat de rest van je leven nog aanhoren, als het aan hen ligt. Want als jij goed luistert word je voorzichtiger met je woorden en wanneer de tegenpartij dat niet beseft dan is het misschien wel tijd om afscheid te nemen.

3. Wanneer sla je terug?
Kritiek geven is nog altijd makkelijker dan kritiek krijgen. Immers, de beste stuurlui staan aan wal. Kun je klasse opbrengen, dan “bedank je voor de feedback’ en je zult er zeker iets mee doen al is het de volgende keer jezelf beter bestand te maken tegen kritiek. Kun je de klasse niet opbrengen, dan heb je mijn artikel NIET GOED gelezen.

 

Het komt erop neer dat je kritiek moet kunnen verwerken. Wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt, je kop boven de rest probeert uit te steken, kun je klappen verwachten. Incasseer ze op de juiste manier en laat ze voor je werken; De kritieken en boodschappers.

~Love~

Hier nog een leuk filmpje erover:

 

 

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.