Leren koken 2; Roosteren
September 9th, 2016 in Lifestyle by Najat

Dit is het tweede deel om te leren koken, in het eerste deel hebben we leren roerbakken en nu gaan we door met roosteren. Roosteren is op een ovenschaal in de oven op ongeveer 170-180 graden. De tijd is afhankelijk van de hoeveelheid groentes en vlees die zich op de schaal bevind.

 

Roosteren is eigenlijk heel makkelijk. Je kunt zelfs de groente een dag van te voren klaarmaken en in een bak met water in de koelkast bewaren voor de volgende dag als je de volgende niet veel tijd hebt om te koken.

 

1 stap: alles in de oven

Op een ovenschaal leg ik al mijn groentes geschild en gesneden weg. Aardappels snij ik bijvoorbeeld iets groter dan wortels omdat deze sneller gaar zijn. Je kunt eindeloos variëren hiermee, basis van ui en wortel en dan kan er van alles bij: pompoen, rettich, prei, aardappel, zoete aardappel, koolraap, noem maar op. Een klein beetje olie over de groentes en zout en peper strooien. Vlees kan er als laatste op gelegd worden, ook gekruid of gemarineerd.

 

Belangrijk is dat de oven voorverwarmd is, anders worden de groentes en vlees kurkdroog. 180 graden heeft mijn voorkeur en als ik bijvoorbeeld drumsticks heb gebruikt dan snij ik deze in zodat ze sneller gaar worden.

 

Nu is het afwachten tot het gaar is, na de eerste 20 minuten kun je alvast kijken hoever het is en daarna elke 10 minuten nogmaals checken.

 

Vleessoorten

Qua vlees heb ik alles al eens gebruikt, koteletjes, kipfilet, kalfsvleesreepjes, drumsticks of vleugeltjes.

 

Kruiden

Voor de kruiden vind ikzelf zout en peper voldoende omdat de groentes geroosterd worden en zo de smaak versterkt wordt. Wil je toch een extra smaakje dan kun je een thema kiezen zoals kerriepoeder of Italiaanse kruiden of een tacomix. een stroperig azijntje is ook lekker eroverheen zoals balsamico of granaatappelazijn. Het zure van de azijn verdwijnt door de hitte.

 

 

roosteren

Bron foto

roosteren

 

Bron foto

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.