Leren koken 1; Roerbakken
November 2nd, 2016 in Lifestyle by Najat

Om verschillende redenen zou je willen leren koken. Ikzelf wilde het zodat ik niet elke avond met lange tanden aan mijn avondeten zat. Wanneer je uiteindelijk drie goeie gerechten weet te maken zul je merken dat het boodschappengeld ook langer meegaat. Hou je weer meer geld over voor een sushi avond!

 

leren koken is scheikunde

Hoewel koken scheikunde in de keuken is, kan het reuze meevallen wanneer je een paar technieken leert. Van daaruit kun je verder combineren en je fantasie de vrije loop te laten gaan. Ik bespreek één van de drie manieren van koken en zet er wat filmpjes bij als leidraad. Tegelijkertijd besef ik dat ik wel steeds meer behoefte begin te krijgen aan een eigen YouTube kanaal, maar eerst wat nieuwe pannen aanschaffen daarvoor..

 

Roerbakken

De makkelijkste en snelste manier om te leren koken is te roerbakken. Belangrijk is dat alles in kleine hapklare stukken wordt gesneden.

 

  • Vlees bak je als eerste in de wok en schep je eruit. Deze voeg je later weer toe. Bij steak kun je ervoor kiezen om dit ondertussen in repen te snijden.
  • Met een beetje olie in de pan voeg je ui, wortel, kool, gember toe en schep je om tot het gaar is. Zet het vuur wel halfhoog anders brandt het aan. Wil je een van de groentes beter doorbakken, dan bak je deze als eerste aan voor je de rest toevoegt.
  • Kies je smaak:

–  Ketjap en chilisaus geeft een Aziatische smaak

– Met pesto en balsamico azijn ga je voor Italiaans

–  Room, fijngesneden bieslook en extra klontje boter maakt het gerecht Frans

Hou in de gaten dat je er wat water aan toevoegt zodat het niet droog bakt. Wees niet te zuinig, maar voeg het in kleine beetjes toe. Gaat het ergens in deze stappen een beetje mis? Dan geeft dat niet, dat is het hele eiereten bij leren koken. In mijn leerproces heb ik eens een hele pan met inhoud weggegooid uit frustratie.

 

Kies je koolhydraten

Rijst, mie of pasta kook je apart volgens de verpakking. Deze serveer je apart op het bord of schep je als laatste door de groente erbij om de smaak beter te laten opnemen. Extra vocht/water toevoegen kan soms nodig hebben. Dan heb ik het hier over ongeveer 100 ml max.

Serveren en garneren

  • Voeg het vlees bij de groente om weer op te  warmen. De pasta, rijst of mie kun je in de wok mee omscheppen zodat ze de smaken beter opnemen en anders op je bord en daar je sausje overheen.
  • Garneer het gerecht met wat fijngesneden koriander of peterselie om de smaak van het gerecht op te peppen.
  • Serveer een basissalade erbij bestaande uit tomaat, ijsbergsla of romana sla en komkommer en klaar is Klara! De volgende keer bespreek ik het stoven van maaltijden. Ideaal voor de zondagmiddagen en winterse periode.

Lees ook:

Churros recept

Chicken Dumplingsoep

Pindakaaskoeken

Wanneer je dit doorhebt kun je eindeloos variëren.

Leren koken

 

 

Bron foto

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.