Krijg de tering! Hoe schoon je je taalgebruik op
September 8th, 2016 in Lifestyle by Najat

Krijg de tering! Een van mijn vaste zinnen tijdens mijn werk. Ik was begonnen bij een overslagbedrijf en in een mannenwereld met voornamelijk truckers werd mijn taalgebruik als ‘de tering’! Ik vond het helemaal niet erg, ik kon me er heerlijk mee uiten en vooral mee van me afslaan. Het geeft een baas-gevoel, je bent elke situatie de baas door het te vervloeken of te verwensen. Tering hé? Wat dat deed voor mijn persoonlijkheid was ik niet zo mee bezig. Het was ook niet belangrijk, want het vloeken luchtte op! Mag ook wel een keer in je leven zo gaan vind ik, iedereen om mij heen deed het en zo viel ik minder op.

 

Het goede voorbeeld geven

Pas toen mijn kinderen konden praten, en dat was al best laat, begon ik me langzaam aan te beseffen dat mijn taalgebruik opgeschoond mocht worden. Of beter gezegd, de reacties van mijn tweeling lieten me dat beseffen, ” Ooooo, mama, dat mag je niet zeggen van de juffrouw!” Uiteraard vond ik de juf in het begin maar een teringwijf, maar later kwam het besef toch aanwaaien. Ik heb talen altijd heel belangrijk gevonden en in Nederland opgroeien betekent al helemaal dat je automatisch meer talen oppikt. Mijn Arabisch heeft een sensuele toon, alles klinkt mooi. De echte boodschap haal je meestal uit de ogen of handgebaren. Mijn Nederlands is erg praktisch, als legoblokken bouw je zin voor zin om je boodschap over te brengen. Echter, het is handig in de zin dat ik er zowel Engels, Duits en zelfs een beetje Frans makkelijk mee begrijp. Wanneer je veel Europese talen samenvoegt met veel G-klanken heb je al de helft van het Nederlands. Ik kwam tot de conclusie dat mijn taalgebruik zo divers was dat het gewoon zonde was om het enkel op een scheldende manier te gebruiken.

 

Taalgebruik als beste wapen

Als ik met al mijn gemiddelde talenkennis op een wereldkaart aan zou geven in hoeveel landen ik me makkelijk verstaanbaar kan maken, dan kruis ik aardig wat landen aan. Over positief taalgebruik gesproken! Daarom vind ik het ook erg belangrijk om zoveel mogelijk talen door te geven aan mijn kinderen wat nu aardig gelukt lijkt te zijn. Hun gezonde interesse in talen doet ze jaloers luisteren als ik op vakantie “effe” wat Duits en Engels uit mijn mouw schud. Dat is voor al die keren dat ik genadeloos voor ‘oud’ werd gemaakt, suckers! Een beetje competitie sla ik nooit af..

 

Fucking shit

Bij elk YouTube filmpje dat mijn kinderen bekijken komen de woorden ‘fuck’ en ‘shit’ en alle varianten en combinaties daarop ruim aan bod. Het taalgebruik is zo erg zelfs dat ik er soms een vieze smaak van krijg in mijn mond. Alsof er daadwerkelijk shit in is beland. Op mijn vraag waarom de jongens er alsnog naar kijken antwoorden ze dat de filmpjes naast het schelden best leuk zijn. Met andere woorden, het gescheld is eigenlijk helemaal niet nodig. En weten de meeste kinderen wel wat ‘shit’ en ‘fucking’ betekent? Totaal niet! Verbaasd zijn ze wel na de uitleg, want waarom zeg je zulke woorden in de meest algemene situaties? Terwijl je rijdt en richting moet geven bijvoorbeeld of een pak sap moet openen. Ikzelf klik overigens gelijk weg als ik een filmpje bekijk en zinnen bestaan voornamelijk uit gescheld wanneer iemand een maskertje probeert te verwijderen. Zinloos!

 

Waar je vroeger drie dubbeltjes vervloekte, kun je nu allang al niet meer mee aankomen. Nee, als een boze Getto gangster met een spraakgebrek noem je alles shit en fuck! en blijven herhalen voor degene die het misschien heeft gemist.

 

Je taal opschonen

Maar wat doen we nu met al dat gevloek en getier? Het brengt alleen nadelen met zich mee:

– Je komt onderontwikkeld over. Je woordenschat is blijkbaar

– De eerste indruk die je maakt van een bezwete truckchauffeur raak je niet makkelijk meer kwijt

– Het wordt er niet gezelliger op. Je omgeving reageert erop, ze geven je de ruimte of vloeken harder terug

 

Afleren

De grootste uitdaging blijft dan het afleren van het slechte taalgebruik. Hoe doe je dat? Je komt er gauw achter dat je je zelfbewustzijn enorm moet vergroten om elke keer als je automatisch iets eruit moet flappen je je eigenlijk moet inhouden, lippen stijf op elkaar. Vanuit het binnenste moet je opnieuw je woorden kiezen en dat zegt mij alleen maar des te meer dat woorden met een negatieve belading je vanbinnen ook aantasten. Zelfbewustzijn is steeds meer trending en dat begint bij jezelf en hoe je je naar buiten toe etaleert en daarbij hoe oprecht je bent.

 

Een trucje dat helpt is om een vervangend woord voor in de plaats te gebruiken. Als je bij elke ‘fuck’ een ‘chips met appeltaart!’ roept, gooi je je geest totaal een andere weg op. Bij elke ‘shit’ een ‘vrede op aarde!’ heeft hetzelfde effect. En dan choqueer je mensen pas echt!

 

Eindconclusie: Respecteer jezelf

Dat was voor mij de belangrijkste reden waarom ik gescheld en gevloek heb afgezworen, op sommige héle zwakke momenten na dan.. Net zoals je niet wilt dat er poep in je mond komt, wil je ook niet dat het eruit komt. Een verschil maken en positief opvallen doe je met je woorden, positief taalgebruik. Je kunt mensen genezen met je woorden, ze van hun zorgen afhelpen of steunen. Woorden hebben zoveel kracht en macht, dat moet niet verloren gaan aan twee woordelijke zinnen. Wat vind jij?

 

taalgebruik

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.