Heel holland bakt, of althans, wíl bakken..
September 7th, 2016 in Lifestyle by Najat

 

Elke zondag gezellig voor tv met thee erbij op de bank, kinderen op hun kamer en man verdiept in de laptop. Op deze avond wil ik kookprogramma’s willen bekijken en als er niets op dat moment op staat dan spit ik door het geheugen van mijn decoder voor wat ik al eens een keer had opgeslagen voor een loos momentje.

 

Alles uit het buitenland is beter, zoals Floortje

Mijn tv voorkeuren zijn vaak buitenlands. Eigenlijk alles wat Nederlands spreekt laat ik een beetje links liggen, omdat mijn ervaring altijd is dat de programma’s er net niet genoeg ziel in leggen of belichting of eigenlijk beter gezegd; budget. Ze kopiëren een format ergens vandaan en proberen het zelf ook. Ik ben er hartstikke voor om eerst onze opgeleide mensen de kans te geven op een zendtijd, maar tot nu toe heb ik weinig echt talent voorbij zien komen op Floortje Dessing na.

Bij Heel Holland bakt heb ik er nooit echt trek in gekregen om te kijken tot dit keer André van duin er voor werd gevraagd. Mijn jeugdsentiment doet het altijd goed en helaas ook dit keer vond ik alleen hem goed en hij had nog geen garde aangeraakt.

 

Amateurs

Wat mij tegen het hoofd stootte was het zéér amateuristische niveau waarop de bakkers bakten. Beslag niet goed uitsmeren in de schaal, chocola onhandig smelten, scheve torentjes bouwen. Kom op! Als je weet dat je mag meedoen dan zou ik op zijn minst drie keer per week iets gaan uitproberen en mijn talenten verbeteren. Het deed gewoon pijn aan mijn ogen.

 

Great British Bake Off

Tjah, dan moet je maar eens naar het buitenland kijken. De Britse versie van HHB volg ik nu al een paar jaar en dan zie je een groot verschil. Je hoort mensen vertellen dat ze vaak hebben geoefend, sommigen zijn zelfs architecten of ingenieurs en gebruiken hun professie bij het bakken. Bakken is nu eenmaal een soort scheikunde en daar moet je je hoofd meer dan goed bij houden. Het niveau is daar vanaf de eerste uitzending al hoog en geeft je gelijk het gevoel ook je keuken in te willen duiken.

 

Ik ben gaan kijken naar de Nederlandse versie omdat iedereen op NPO1 er razend populair over was, maar ik ben nog geen fan. Zal ik het nogmaals volgen? Vast wel, André maakt voor mij altijd het verschil, maar voor wie het echte bakken wil volgen kan beter tunen op de BBC.

 

Wat ik ook van de Engelsen geleerd heb is de liefde voor de carrotcake. Hier mijn recept:

 

Recept cake:

100 gr boter

100 gr olie

100 gr volle yoghurt

150 gr suiker

4 eieren

200 gr bloem

1/2 theelepeltjezout

200 gr geraspte wortel

200 gr fijngehakte walnoten

100 gr fijngehakte rozijnen

1 zakje bakpoeder

Mix de ingrediënten in bovenstaande volgorde en giet het beslag in een cakevorm. Bak op 150 graden gaar tot je er een sateprikker droog uit kunt halen.

 

Recept Roomkaasvulling:

400 gram roomkaas, losgeklopt

200 ml slagroom opgeklopt

2 eetlepels suiker

Fijngestampte fruithagelslag als garnering

 

Klop de roomkaas los met de suiker en meng er de geklopte slagroom doorheen.

Nadat de cake is afgekoeld, smeer je de bovenkant in met het mengsel.

Maak met een vork een patroon naar wens en garneer met de fijngestampte fruithagelslag.

 

Enjoy!

Next up: carrot cakes. #sunshine

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.