De Mount Everest a.k.a. de Ramadan
June 22nd, 2016 in Lifestyle by Najat

Bepakt en bezakt, zo goed voorbereid mogelijk ga je op stap. Spannend, haal je het of haal je het niet? Lichamelijk en geestelijk een strijd, je weet het, je wilt het! Het overwinnen van de Mount Everest, maar deze gevoelens gaan evengoed op voor de Ramadan. Jaarlijks terugkerend, dat weer wel, maar elk jaar met zijn eigen aantrekkingskracht.

 

Collega’s

Op het werk was het dan ook elk jaar hetzelfde riedeltje; “Oja, de ramadan is begonnen?”, “Wat mocht je dan ook alweer niet?” En dan mocht je weer opsommen: Geen eten, geen water, maar ook geen seks. Mijn opsomming wordt gevolgd door de blik in mijn collega’s ogen die hun gedachtes verraadde, “Hebben zij seks?!.. Och ja, natuurlijk, vandaar die grote gezinnen..” Ik wist inmiddels dat als ik de aandacht van mijn autochtoonse collega’s wilde, dat ik gewoon het woord ‘seks’ moest gebruiken …. .. Daarna kwam het gesprek pas echt op gang. De ene collega beloofde wat minder in mijn buurt te eten uit solidariteit, wat erg lief was, maar onnodig, omdat het ‘niet eten’ een eigen keuze is. Een andere collega beloofde me daarentegen mij in de gaten te houden zodat ik niet stiekem ging eten, de grapjas. Wat ik ook nooit zal vergeten is dat een baas aan het eind van de ramadan een grote schaal koekjes kocht voor iedereen. Een gebaar dat de leiders van de volgers onderscheid.

 

Aantrekkingskracht

Het is van oorsprong een geloofsritueel, maar ik merk dat het steeds meer een cultuurritueel wordt. Je hoort erbij als je meedoet of je zet je lekker af als je van de daken schreeuwt dat je het niet doet. Kinderen die al heel jong persé mee willen doen, want dan horen ze bij de volwassenen EN ze mogen laat opblijven en mee eten. Twee héle goede redenen voor kinderen samen in één ritueel. De aantrekkingskracht om een maand lang te feesten in de avond nadat je je hebt bezonnen in de ochtend.

 

Ritme

Wat ik persoonlijk fijn vind aan de ramadan is dat je ritme helemaal overhoop wordt gegooid en dat zorgt er weer voor dat je erna een compleet ander dagritme kunt aannemen of juist extra dankbaar kunt terugkeren naar je normale ritme. Ik plan ook vaak dingen ‘voor de ramadan’ of ‘na de ramadan’. Voor de mijlpaal doe ik nog even een grote schoonmaak en na de mijlpaal ga ik lekker uitrusten en mijn tuin zomerklaar maken. De uitdaging ligt ook in het aannemen van een normaal dagritme zoals voor de ramadan, zodat je jezelf kunt bewijzen en aanleren om ook te functioneren zonder eten.

 

Mooiere huid

Na een maandje vasten ga je niet zonder cadeautje naar huis. Ik heb een mooiere huid, ben wat afgevallen, nieuwe doelstellingen gemaakt en de zon schijnt harder, want de zomer is echt begonnen.

 

Partytime!

En dan komt het einde van de ramadan in zicht! Ook hier kijk je weer een week naar uit, je plant, je regelt en bereidt voor. Mijn zus en ik beginnen halverwege de ramadan al te brainstormen wat we gaan doen met het suikerfeest en natuurlijk wat voor lekkers er op tafel komt. Zelfgebakken lekkers en/of Multivlaai. Het grappige is dat we die eerste dag dat we weer mogen eten, helemaal niet opnieuw hoeven te wennen. Eten gaat echt vanzelf! We hebben de berg overwonnen, de kou die we hebben geleden, gebrek aan koffie of een vette snack gemist. We hebben de top bereikt, de vlag geplant en weer afgedaald, we staan aan de voet en mogen weer naar huis, naar ons dagelijks ritueel. Thuiskomen voelt heerlijk, vooral als je je doel hebt bereikt.

 

 

 

Oja! Wil je nog een makkelijk hrirra recept? Alsjeblieft:

200 gr lamsvlees, in blokjes

 

Pureer de volgende 3 ingrediënten samen:

1 ui

1 tomaat

1 stengel bleekselderij

 

100 ml  Tomato Frito tomatenpurree

2 eetlepels geweekte linzen (uit pot mag ook)

Kikkererwten uit pot, hoeveelheid naar smaak

1 eetl. vermicelli

5 eetlepels fijngesneden koriander

5 eetlepels fijngesneden peterselie

 

Kruiden:

Zout en peper naar smaak

Halve thl. Komijn

Halve thl. Kaneel

Halve thl. Korianderpoeder

Halve thl. Karwijzaad, gemalen (cruciaal ingrediënt)

mespuntje Gemberpoeder

 

Om te binden: 1 eetl. Bloem mengen met 100 ml water tot een glad papje

 

Bereidingswijze:

 

Bak het vlees aan in een flinke scheut olie en voeg de gepureerde ui, tomaat en bleekselderij toe. Bak nog 5 minuten verder aan.

 

Voeg alle kruiden toe en schep om. Voeg daarna de tomatenpurree linzen en kikkerwerwten toe

 

Giet anderhalve liter kokend water erbij en laat een half uur pruttelen.

 

Voeg als laatste het papje van bloem toe en de vermicelli en laat nog even een kwartiertje al roerende koken tot de bloem gaar is.

 

Garneer met de peterselie en koriander en serveer met een schijfje citroen

Harira

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.