Overgewicht door je eetbuien, herprogrammeer jezelf
November 2nd, 2016 in Health & Beauty by Najat

Eetbuien zijn een hardnekkige eetstoornis tegenwoordig waardoor meer mensen lijden aan overgewicht dan ooit tevoren. Voedsel is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Reclames linken geluksgevoel aan het eten van allerlei gefabriceerde producten. En als je een opgeblazen gevoel hebt daarna, dan eet je er nog een yoghurtje bovenop zodat je zéker gelukkig wordt. Het is echt de mindset die we moeten veranderen en onszelf herprogrammeren.

 

Lees ook deel 1: Eetbuien, je demonen te lijf

Overgewicht

Door het overgewicht beseffen we pas dat we een probleem hebben. We passen niet meer in onze kleren of onze knieën en enkels beginnen te klagen. Een paar van ons meldt zich aan bij de sportschool en denkt daarmee de oplossing gevonden te hebben. Na een half jaar is er nog geen grammetje af of zelfs erbij, want na het sporten smaakt alles nog lekkerder.

 

Een aantal dingen die je jezelf goed moet aanpraten:

  • Alles is vet op water en komkommer na en misschien radijsjes ook. Een callorieënapp helpt je inzicht te krijgen in hoeveel callorieën producten hebben
  • Je hebt het niet nodig, je hebt het écht niet nodig. Er zit genoeg energie op je billen om de Mount Everest te beklimmen
  • Misschien heeft je lichaam wel echt iets nodig, maar geef je het door je eetbuien niet de juiste voedingsstoffen waar het op kan teren. Vit D gebrek controleren bij de dokter of multivitamine slikken
  • Wat je lichaam altijd nodig heeft is een lange wandeling, een warm bad of douche. Geef toe!

 

Aan eetbuien toegeven

Het zit allemaal in je hoofd, daar begint het en daar eindigt het. Je zult constant op jezelf moeten inpraten en de motivatie iedere keer opnieuw moeten zoeken om niet aan eetbuien toe te geven. Een paar dingen kunnen je daarbij helpen zoals kijken naar afval en obesitasprogramma’s. Je beseft daarmee hoeveel werk ervoor nodig is om de schade ongedaan te maken. In je nakie voor de spiegel staan kan ook een wake up call geven. Elke rol op je lijf is er een teveel. Trek die broek aan die je vroeger altijd heeft gepast.

 

Eetbuien voor het slapen gaan

In mijn vorige stuk heb ik verteld hoe ik op verschillende manieren gevast heb. Door op vaste tijden niet te eten voel je verschillende tegenstrijdige dingen door elkaar. Je maag knort, want je wilt eten, maar je lichaam voelt zich ontstresst en lichter. Vind je het nog te moeilijk om een week lang te vasten, dan is het alvast een begin door ’s avonds vijf uur voor je gaat slapen niets te eten of te drinken op water of thee zonder suiker na. Het wordt een moeilijke avond, maar tijdens het slapen zelf voel je minder ongemak en in de ochtend wordt je een stuk energieker wakker. Zelfs de trek die je in de avond hebt gevoeld, voel je in de ochtend niet meer. Breidt dit uit door een volgende keer 6 en 7 uur voor je gaat slapen niet te eten.

Eetbuien vervangen door..

De momenten waarop je last van eetbuien krijgt kun je het beste iets anders gaan doen. In mijn geval helpt het om buiten te gaan wandelen. Rond 19 uur loop ik de deur uit, weer of geen weer. Eenmaal thuis pak ik mijn roze kamerjas en lig ik op de bank. Ik heb dan misschien geen 500 calorieën verbrand, maar ik heb wel een eetbui vermeden. In het begin komt het haast op hetzelfde neer. Ik slaap beter en de volgende dag kan ik met beter verstand beginnen aan de dag.

 

Volgende keer vertel ik over producten waar je meer van kunt eten.

 

Lees ook:

Eetbuien, emotie eten, je demonen te lijf

Boven je stand leven is buiten je verstand leven

Mening uiten om de wereld positief te willen benaderen

eetbuien door overgewicht

eetbuien door overgewicht

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.