Opgebrand en oververmoeidheid? Geef eraan toe!
September 9th, 2016 in Health & Beauty by Najat

Elke prikkel is teveel, je hoopt dat niemand aanklopt en dat er zelfs geen reclamefoldertje in de bus valt. Het liefst zet je de tijd stil en verdwijn je voor twee maanden, even niemand die je nodig heeft. Oververmoeidheid kan je naar de gekste dingen doen verlangen omdat het gewoon niet niks is en negeren is eigenlijk het ergste wat je kunt doen ertegen, want hoe meer je het wegdrukt, hoe harder het terug veert, in je gezicht, met een mokerhamer.

 

Pure egoïsme als remedie voor oververmoeidheid

Wat kun je wel doen? Denken aan jezelf, echt even egoïstisch opstellen. Me, Myself and I. Verzoeken afwijzen of naast je neerleggen en er gewoon niet op reageren. Een ander is het misschien gewend zijn zorg met jou te delen om het draaglijker te maken, maar niet vandaag. Vandaag is iedereen overgeleverd aan zijn eigen genade. Jij moet je geest in de steigers zetten. Sterker nog, je kunt niet optimaal voor een ander zorgen als je niet eerst goed voor jezelf gezorgd hebt.

 

Toegeven aan de oververmoeidheid

Dat is eigenlijk het beste wat ik heb ontdekt, gewoon toegeven! Je kunt het negeren en je superwomancape omdoen en het misschien nog een dag of een week extra volhouden, maar zoals ik al eerder zei: Het slaat dan extra hard terug. Je zou elke dag iets minder kunnen gaan doen, maar eigenlijk is het beter om van de ene op de andere dag te veranderen. Klaar ermee! Je kunt niet meer! Geef dat toe en geef dat aan! Gegarandeerd dat je omgeving zal tegensputteren, want ze hebben je nodig. logisch, want hun dag verloopt iets minder soepel als jij er niet bent. Over egoïsme gesproken.

 

Geen telefoon aannemen

De telefoon moet je eigenlijk elke dag een paar uur begraven in de tuin. Daarna weer voorzichtig opgraven, want je moet nog wel kunnen lezen wat ik voor nieuws te vertellen heb. Niet bereikbaar zijn, of je dat doet met een smoes of ver van te voren aangeeft, als je maar geen telefoon bij je hebt. Verstop jezelf in de bibliotheek of koffiehuisje met een tijdschrift. Alleen de echte stalen zenuweigenaren hebben de telefoon wel bij, maar zetten hem genadeloos op stil. Oververmoeidheid komt na vermoeidheid, wanneer je eigenlijk al moe bent, maar toch door gaat en die telefoon is dan een van de grote boosdoeners. Hij blijft rinkelen.

 

Soep en thee

 

Kruidenthee zetten. Met schijfjes citroen, kaneelstokje, kardemom, mint, rozemarijn of bevroren fruit in een pot met kokend water kun je een kruidenpotje voor jezelf maken. De geuren en smaken doen wonderen. De combinaties zijn overigens eindeloos hiermee. kruiden en specerijen verwarmen en ontspannen het lichaam en daarmee laat je makkelijker de spanningen los die voor je oververmoeidheid zorgen.

 

Voor soep geldt hetzelfde. Met een tomaat, ui en een wortel heb je in principe al een basis. Snij alles fijn en bak in wat olie en/boter aan tot het zoet begint te ruiken. Wil je het gebonden dan strooi je er een theelepel bloem overheen. Zout en peper en andere kruiden naar smaak en water toevoegen. Tijdens het pruttelen kun je er van alles aan toevoegen zoals koriander, peterselie, schijfjes gember. Teveel moeite? Pak een cup a soup!

Extra vroeg naar bed gaan

Mijn tv op de slaapkamer is dan wel mijn beste vriend, al heb ik genoeg gelezen over hoe de tv er eigenlijk niet hoort. Op vermoeide dagen of tijdens de wintermaanden als mijn man nog lang niet thuis is, heb ik veel aan mijn tv. Een serie opzetten en langzaam in slaap dutten. Heerlijk!

 

Inspannen

Geen video van een fitgirl aanklikken, maar gewoon een lange wandeling. Jezelf voor korte tijd net wat meer vermoeien helpt juist om erna makkelijker te ontspannen en uit te rusten. Soms is een wandeling naar de supermarkt al genoeg, al weet ik uit eigen ervaring dat de stap naar buiten ook daadwerkelijk zetten de meeste moeite vereist. Bij thuiskomst onder een warme douche stappen en je daarna warm aankleden, relax!

 

Oververmoeidheid proactief aanpakken

Ben je na een dag of twee al wat meer uitgerust, dan kun je gaan kijken of er extra stappen nodig zijn. Ben je te vaak moe de laatste tijd? Dan is het misschien beter om je bloed te laten checken op bloedarmoede, gebrek aan vit D en B.

 

Is het niet zo ernstig, dan kun je kijken of je niet aan een multivitamine wilt beginnen, extra water drinken , meer groente en fruit eten. Analyseer jouw gedrag van de afgelopen maanden en bekijk wat beter kan. Maar let op! Teveel drastische veranderingen kunnen weer net zo hard vermoeien. Kleine stapjes tegelijk dus.

 

Na een paar dagen kun je je al veel beter voelen en beseffen dat je inderdaad gewoon even moest toegeven aan de vermoeidheid. Ondertussen ben je opgeladen en kun je er weer tegenaan. Wat ik daarna meestal doe is een goed schoonmaakrondje door het huis. Met het uitrusten laat ik dit ook echt even helemaal links liggen. Het blijft gegarandeerd netjes op me wachten tot ik eraan toe ben. Muziekje aanzetten, was wegwerken, stofzuigen, dweilen en badkamer in orde brengen. Ik probeer in een middag zoveel mogelijk te doen zodat de avond begonnen kan worden met thee en ik niet weer in een dip beland. Langzaam beginnen is the key!

 

Wat ik vooral wil zeggen is dat je het niet moet negeren, nu tijd steken in wat onderhoud is nog altijd beter dan jaren in een burn-out blijven hangen.

 

Lees ook:

De strijd tegen jezelf

Opruimen, meivakantie, kids en koffie

Hardlopen voor beginners, leren joggen

 

oververmoeidheid

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.