Ontspanning, wat is het en hoe kom je eraan?
October 31st, 2016 in Health & Beauty by Najat

Ontspanning is tegenwoordig een zeldzaam iets. We snakken ernaar, we hebben het allemaal nodig en nog geven we het niet de aandacht om er echt werk van te maken om te ontspannen. Je hoeft maar een keer bij elkaar te zitten en iedereen vertelt hoe druk het allemaal wel niet is. Jij kan dan alleen maar beamen dat je je zaakjes niet op orde krijgt om ook tot regelmatige ontspanning te komen.

 

Ontspanning op de to do lijst

Misschien is het wel handig voor onszelf om te beseffen dat ‘druk zijn’ geen trend is waar we aan mee moeten doen. Ontspanning zou juist wel op de to do lijst moeten komen te staan. “Morgen ga ik ontspannen, punt!”

 

Wat is ontspanning?

Ontspanning is een moment waarop je aan niets of niemand hoeft te denken. Je ademhaling wordt langzamer, je reactievermogen vertraagt en je laat dat toe. Je sluit wat langer je ogen je gedachten dwarrelen weg. lang vergeten gedachtes komen weer naar boven. Soms denk je aan fijne momenten, maar ook de minder mooie momenten in je leven passeren de revue. Je lichaam raakt langzaam alle spanning kwijt en je voelt het bloed door je lijf stromen.

 

Hoe kom jij aan je ontspanning?

Met alle verplichtingen die je hebt zoals werk, school , gezin en hobbies lijkt het maar aan een stuk door te gaan. Maar een mens kan eigenlijk niet zonder even te tanken, al is het maar tien minuten langer blijven zitten na het eten om daarna weer door te gaan. Misschien zijn juist die tussenmomentjes die ervoor zorgen dat we tijd te kort komen.

 

Hoe ga je om met deadlines en verplichtingen

Ben je iemand die alles op het laatste moment laat met als reden dat je beter presteert onder druk? wellicht gaat het daar eigenlijk al mis. Als je druk nodig hebt om beter te presteren is het misschien handiger om te beseffen dat er altijd ‘druk’ is. Misschien niet die van tijd, maar van kwaliteit. Je administratie beter ordenen, het huishouden ietsjes meer aandacht geven (speaking for myself), op tijd de agenda’s checken van zowel jezelf als die van je gezin.

 

Betere voorbereiding, betere ontspanning

Wellicht door schade en schande, maar betere voorbereiding leidt tot een betere ontspanning. Een dag in de week extra vroeg wakker worden en alle klusjes afgaan die gedaan moeten worden. Alle administratie onder je telefoon leggen en pas je ochtendkoffie drinken wanneer je op de helft bent. Een zogenaamd wedstrijdje houden met jezelf. Voor het eten wordt het kant en klare pizza zodat je gauw door kunt. Die avond een lange douche of bad nemen en vroeg in bed eindigen met Netflix. Je telefoon laat je in de huiskamer achter.

 

Ontspanning door en telefoon

De telefoon is enerzijds onze grootste vriend, maar tegelijkertijd ook een grote boosdoener. Het beste is om COLD TURKEY te gaan en de telefoon uit te zetten gedurende een hele dag. Leg hem op zolder of in de schuur om er niet makkelijk bij te kunnen. Succes gegarandeerd! Je gaat hem zeker missen, want je wilt alle filmpjes zien waarin anderen om likes smeken of op hun bek vallen ( of allebei). Maar geloof me, morgen vallen ze nog steeds op dezelfde manier. Leuk weetje; Steve Jobs heeft destijds zijn kinderen een half uur per dag op de smartphone gelaten. Zet je aan het denken..

 

Kenmerken voor gebrek aan ontspanning

We hoeven tegenwoordig niet eens meer te testen of we extra ontspanning nodig hebben. We zijn er met zijn allen erg aan toe. Maar we mogen wel beseffen dat we het helemaal zelf doen en er ook zelf vanaf kunnen komen. Probeer het eens en de volgende keer als je je vrienden weer eens spreekt zeg je dat je het niet druk hebt en prima ontspant op het moment. Als je niet méér aandacht trekt dan met een nieuwe tas, dan weet ik het ook niet meer 😀

 

Lees ook:

Hardlopen voor beginners, leren joggen

Opgebrand en oververmoeid? Geef eraan toe!

ontspanning

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.