Koekjes & kinderen, nieuwe eetgewoontes en waar te beginnen?
May 30th, 2016 in Health & Beauty by Najat

Een voorraadje koek sloeg ik elke maand in en deze kwam in een bak in de kast te liggen waar elke avond bij de thee uit gegraaid mocht worden. Een paar jaar later merkte ik dat de voorraad sneller slonk voor de maand voorbij was en ik besloot de koekvoorraad naar een hogere kast te verplaatsen in de keuken. Nog een paar jaar later waren de puberbenen lang genoeg om ver boven mijn hoofd te kunnen reiken en de koekvoorraad slonk nog sneller.

 

Koek voor bezoek

Toen werd het tijd om wat meer na te denken over een oplossing. Ik had nog een paar maanden geprobeerd de koekvoorraad aan te vullen, maar dit hield het gesnaai verder in stand. Elke avond een koek bij de thee was bij ons tot nu toe een vast ritueel. Net als het nieuwe ritueel dat elke keer bij bezoek luidkeels werd gevraagd waarom bezoek wèl een bord vol koek kreeg. Tijd voor wat andere rituelen dus en het feit dat ik steeds minder in mijn broeken pastte ondersteunde dat nieuwe idee alleen maar.

 

Op netflix en ook steeds meer op tv zie je meer en meer documentaires over slechte voeding en dat het zelfs wordt vergeleken met roken. Deze nieuwe generatie is de eerste generatie die waarschijnlijk eerder zal komen te overlijden dan hun ouders!! Absolutely shocking! Voor mij nog een extra reden om die scheppen suiker in de thee verder te minderen en harder na te denken over de koekvoorraad.

 

Kinderen meer bewust van maken van wat ze eten

Tijdens een van die docu’s op Netflix ‘Kids Menu’ was te zien hoe de initiatiefnemers zich enkel richtten op de kinderen en hen goed vertelden hoeveel suikers alle producten bevatten en wat er allemaal gebeurt in je lichaam bij overmatig eten. Elk kind was in niet al te lange tijd overtuigd en wilde niets meer weten van Fastfood. Ze willen niet dik worden, dat is voor een kind hun grootste zorg, maar ze willen nog wel lekker eten. ‘Niet dik worden’ is in principe een open deur, maar lekker eten kan soms nog een uitdaging zijn voor de ouders. Zowel in de keuken als aan de eettafel.

 

Smaken ontwikkelen

Kinderen kunnen veel smaken ontwikkelen door ze gewoon alles te laten proeven. Zo waren mijn kinderen bij de allereerste groentehapjes enorme moeilijke eters, maar na een scheutje olijfolie ging het weer een stuk makkelijker. Gelukkig voor die keer dat ik toch maar naar de oma’s en tantes om mij heen luisterde. Na verloop van tijd merk je dat ze sommige dingen ècht niet lekker vinden, dan is het ook maar beter om niet verder te dwingen. Iets echt niet lusten kan namelijk ook gewoon. En om ze allerlei gerechten te laten eten moet je creatief zijn. Zo schotelde ik ze eerst een kom linzensoep voor en kregen ze daarna die dikke, zelfgemaakte, hamburger en het werkte. Tijdens het eten van de linzensoep maakte ik ze stelselmatig duidelijk dat de linzen veel bouwstoffen bevatten die goed zijn voor hun lichaam en daarna mogen ze genieten, want dat mag, genieten van eten is een van de leukste momenten op een dag.

Boodschappen doen

Maar nou zat ik nog steeds met die koekvoorraad in mijn maag, figuurlijk. Wanneer ik erachter kwam en ik de dader betrapte op zijn laatste hap koek, kreeg ik een niet te weerstaan charmante blik terug. ‘Ik had er zoo een zin in, mama!’ Euch! Vooruit dan, maar een oplossing moest komen! Die oplossing lag ten eerste in de boodschappenwagen. Ik liet de voorraad leeg lopen en beantwoordde het geklaag met het feit dat ze er niet voorzichtig mee omgingen. Vervolgens sloeg ik een paar rollen graankoekjes in die eerst met minachting bekeken werden, maar uiteindelijk ging het eerste pak open. De vette mergpijpen en roze koeken zijn geen dagelijkse kost meer, maar ik heb ze wel beloofd dat ze eens per week, als ze er echt trek in hebben, gerust zelf mogen halen waar ze zin in hebben. Een klein feestje bouwen en weer opruimen, om de volgende dag weer door te gaan met het vaste nieuwe ritme.

 

Oh, cookie!

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.