Houd sperma gezond
October 6th, 2010 in Health & Beauty by Najat

Van de vrouw is bekend dat zij op haar 35ste nog maar half zo vruchtbaar is als toen ze 25 was. Maar ook aan sperma zit een houdbaarheidsdatum, blijkt uit Brits onderzoek.

‘Naarmate wij ouder worden loopt onze vruchtbaarheid terug,’ vertelt vruchtbaarheidsdeskundige Gijs Beets. ‘Bij de man loopt deze curve anders dan bij de vrouw. Helaas suggereren de media vaak dat mannen op elke leeftijd kinderen kunnen krijgen, maar boven de 35 jaar vermindert die kans aanzienlijk.’

Rond het 30ste levensjaar vermindert je spermakwaliteit al behoorlijk. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Sheffield stijgt daardoor de kans op een baby met schizofrenie of het Syndroom van Down. Bovendien doet een man er na zijn 45ste verjaardag gemiddeld 5 keer langer over de partner te bevruchten. Verder zou de man na zijn 30ste op psychologisch vlak gevoeliger worden en dezelfde emoties als een vrouw voelen wanneer hij een lachende of huilende baby ziet.

Beets leidde het onderzoek Late en lage vruchtbaarheid alsmede kinderloosheid van het NIDI. ‘Wij doen veel onderzoek naar optimale leeftijdscurves om een kind te krijgen. Het is moeilijk om tot een eenduidige conclusie te komen, omdat er veel variatie in de natuur zit. Maar mannen tussen de 20 en 35 zijn het meest vruchtbaar. Daarna neemt de kwaliteit van het sperma flink af. 28 blijkt de optimale leeftijd te zijn voor een man om een kind te krijgen, maar dat betekent niet dat het voor elke man geldt.’

Hoe kun jij je vruchtbaarheid verbeteren? Als het gaat om de gezondheid van je sperma, zijn vitaminen C en E van cruciaal belang. Daarnaast helpen zink en selenium bij de productie van zaadcellen. Voorkom dat je testikels te warm worden (niet te vaak naar de sauna en geen strak ondergoed). ‘Eet verder veel groenten, fruit, volkorengranen, noten, peulvruchten en zaden. En niet roken natuurlijk! Dat sigaretten schadelijk voor het sperma zijn is algemeen bekend,’ aldus Beets.

bron: menshealth.nl

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.