Hardlopen voor beginners, leren joggen
September 15th, 2016 in Health & Beauty by Najat

Hardlopen voor beginners is met een zwaar lijf over straat denderen en het gevoel alsof je vlees van je botten wil vallen. Het echte pijn lijden komt pas ‘s avonds als je in bed ligt en je lichaam de klappen aan het verwerken is. Na drie dagen kun je je pas normaal bewegen en dan probeer je het uiteraard weer opnieuw. Wéér die pijn, iets minder dit keer, maar hij is er nog wel. Na een derde keer joggen kun je je meestal pas normaal bewegen. Of je nu zwaarlijvig bent of niet, dit maak  je de eerste paar keren mee. Des te meer je de beloning voelt wanneer je wel in normale pas over straat kunt.

 

10 jaar geleden jogde ik voor het eerst en dit is precies hoe het was gegaan. In de jaren erna jogde ik af en aan, maar zoals toen heb ik het nooit meer gevoeld gelukkig. Het was juist een bevredigend gevoel om te merken dat ik niet helemaal terug bij af was. In de tussentijd probeerde ik me veel in te lezen over hardlopen voor beginners, maar ik kwam niet genoeg materiaal tegen en vaak gaat het ook nog eens over mensen zonder overgewicht. Dan heb je al een streepje wanneer je geen 10-20 kg extra aan je lijf mee hoeft te zeulen. Desalniettemin bleef ik doorgaan. Eerst ging ik hardlopen op een beschut grasveld en de zachte grond was ook ideaal om mijn enkels te ontzien. Daarna jogde ik tegen de avond in een wijk verderop waar een ideale wandelroute lag en zo bouwde ik het op tot ik nu zonder gêne vanaf mijn voordeur al hardlopend vertrek.

 

Een aantal punten die bij het hardlopen voor beginners mij bleven motiveren waren:

  • Joggen op het moment dat ik het meest snakte naar onnodig eten. Binnen twee weken merkte ik al gauw dat de rol op mijn heup haast verdwenen was. Als ik eenmaal weer thuis was, was ik gewoon te moe om te eten.

 

  • Leuke sneakers kopen en de meest luchtige. Shoppen maakt alles leuker, ook sporten. Een paar mooie schoenen, een jas met reflectors en een bandje om je bovenarm voor je telefoon. Ready to go!

 

  • Kies een vaste route. Op je vaste route kun je je verbeteringen beter meten. Er zijn genoeg apps om te downloaden en te volgen, maar als je nog niet zover ben dan adviseer ik je te rennen van lantaarnpaal tot lantaarnpaal en het volgende stuk dan weer even te lopen. Wanneer je elke dag een paar meter langer rent, zul je heel makkelijk langere stukken leren rennen.

 

  • Denk aan het eind. Er is licht aan het eind van de tunnel! Niets zo belonend als thuiskomen en onder de douche staan om daarna in makkelijke kleding op de bank heel je lichaam te voelen na bonken. Persoonlijk wil ik op de koudere dagen warme thee en op de warme dagen een flesje bubbeltjeswater met een schijfje citroen.

 

  • Heb je een keer je dag niet, stel je verwachtingen voor die dag bij. Desnoods wandel je enkel zolang je maar buiten komt. Soms wil je lichaam ook gewoon een keer niet, geen nood en niet pushen. Morgen weer een dag!

 

Juiste mindset voor het hardlopen

Het komt er uiteindelijk op neer dat je er de juiste mindset voor moet kweken. Eigenlijk heel makkelijk als je je door die mist van bullshit in je hoofd weet te werken en de boel helder gaat zien. “Ik heb dit nodig!”, zeg je vaak genoeg tegen jezelf en het vergt maximaal een uurtje van je dag, douchen incluis, om een andere weg in te slaan. Gek genoeg helpt het hardlopen ook gelijk bij het leegmaken van je hoofd. Na een rondje heb je gauw nieuwe verfrissende ideeën die de volgende dag wel weer zijn weggezakt, maar daarom moet je dus ook regelmatig blijven hardlopen zodat de juiste ideeën blijven hangen in je hoofd.

 

Waar ik me nu op focus is om elk uur even wat squats, lunges of sit ups te doen. Ik ben echt niet je zoveelste  instagram Fitgirl dus ik bespaar je de foto’s, maar ik heb ondervonden dat ik mijn dag beter doorkom wanneer ik middels een paar oefeningen het bloed beter door mijn lijf laat pompen.  Van 10 sit ups elke twee uur ga je niet zweten, maar je maakt wel een verschil en je mindset verandert stukje bij beetje net als het bij hardlopen ook meter voor meter gebeurt.

 

Lees ook:

Sportkleding voor grote maten

Lifestyle coach, vriendin met een uurtarief

leren hardlopen voor beginners

leren hardlopen voor beginners

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.