Geld, hoe ga je ermee om? En geef je dit door aan je kinderen?
November 7th, 2016 in Health & Beauty, Lifestyle by Najat

Het geld dat ik met mijn krantenwijkje verdiende was sneller op dan dat het duurde voor het  binnen kwam! Maar wat een opluchting en wat een bevrijdend gevoel om met geld de winkel binnen te lopen en je daarmee iets toe te eigenen wat van de winkel was. Verslavend! Komt daarbij dat ik uit een gezin kwam dat relatief weinig te besteden had.  Altijd op de centjes letten en daar kwam dan dat moment waarop het ineens niet meer hoefde. Sinds mijn dertiende keek ik uit naar de vakantieperiode zodat ik zoveel mogelijk kon werken en weer kon kopen. Het was mjn geld en het ging weg volgens mijn gevoel. Fijn dat het binnenkwam, jammer dat het opging.

 

Geld raakt écht op, behalve bij de rijke mensen

Elk jaar verdiende ik meer en toen kwam mijn eerste echte fulltime baan en ook dat geld ging er net zo makkelijk uit. Langzamerhand kwam mijn geldprobleem boven water. Ik had geen schulden, hooguit het krediet op mijn betaalrekening, maar daarmee had ik in principe wel al het geld besteed voor ik het verdiend had. Geen fijn gevoel dus. Mijn koopverslaving had me ingehaald. Daarnaast kwam ik steeds meer in contact met mensen die het veel beter hadden dan mij en vaak genoeg merkte ik op dat de rijkere mensen minder uitgaven. En ergens is het wel logisch, wil je meer overhouden, dan moet je in eerste instantie minder uitgeven.

 

Kinderen bewuster maken van geld

Nu ik zelf kinderen heb, besef ik dat ik ze wil behoeden voor de fouten die ik destijds gemaakt had. Ik wil ze nog wel toegang tot geld geven en zelf kunnen besteden, maar ook het besef om geld vergroten. Hoe doe ik dat? Hieronder een aantal punten die ik heb opgesteld:

 

  • Zakgeld geven en een bankrekening plus spaarrekening openen. De helft van alle inkomsten gaan naar de spaarrekening, rest mag naar eigen inzicht besteed worden.

 

  • Korte termijndoelen en lange termijn doelen laten opstellen. Dus sparen voor een dagje uit met pizza achteraf en de lange termijn voor die dure schoenen of laptop.

 

  • Bonus bedenken: Bij het besteden van het geld op de betaalrekening aan een döner is het op, beslissen ze uiteindelijk het geld of een deel ervan ook op de spaarrekening te zetten, dan verdienen ze daar 10% meer mee en maak ik dat extra over op de spaarrekening.

 

Waarom bankrekening en geen contant geld?

Bij mijzelf helpt contant geld beter, want als ik het zie opgaan dan weet ik ook heel gauw dat het op is. Geld op de bank is een beetje onzichtbaar en onduidelijk of het er nog wel is of niet. Onze kinderen hebben steeds meer en meer met digitaal betalen te maken en moeten het visuele makkelijker kunnen linken aan hun bankrekening dan wij.

 

Korte en lange termijndoelen opstellen

Door ze twee doelen te leren opstellen, leren ze dat het best van hun geld kunnen genieten op dit moment, terwijl ze sparen voor een “hoger” doel. Hopelijk vertaalt dit zich in hun volwassen leven uit naar het sparen voor een weekendje weg zonder het oog te verliezen voor het sparen voor een eigen huis, want leningen worden steeds moeilijker uitgekeerd weet je nog?

 

Bonussen bij een betere beslissing

De bonus van 10% helpt ze beter na te denken wat goed voor ze is en het geduld te leren opbrengen om hun geld niet zo snel uit te geven.

 

Nadenken over geld is beter voorbereid op de toekomst

Geld wordt steeds belangrijker. De verzorgingsstaat verdwijnt langzamerhand en we zijn steeds meer op onszelf aangewezen. Elk jaar krijgen we van politici te horen dat we meer geld gaan overhouden, maar wat ze er niet bij zeggen is dat je daarmee ook een stukje rechten verliest. Iets minder WW elk jaar. Zorgverzekering stijgt en meer eigen risico. Ouderenzorg zal in onze tijd al helemaal niet meer bestaan. Het leven wordt harder, dit moeten we beseffen en langzamerhand ernaar gaan leven.

Een buffer van geld

Zowel wij als onze kinderen moeten daarom leren die buffer zelf te creëren. Iets om terug te vallen, je huis eerder af te kunnen betalen bijvoorbeeld zodat je in ieder geval niet op straat terecht komt bij het verlies van je baan.

 

Geld, de zure appel

Voor we zover zijn moeten we nog wel door de zure appel heen bijten. Dat betekent:

  • Minder shoppen
  • Zelf koffie drinken, thuis, alleen
  • De helft minder abbo’s
  • Vaker thuis eten en zelf koken. Geen boodschappen weggooien
  • Energie niet verspillen. Wasprogramma korter, verwarming graadje lager

 

Wordt je leven daar saaier van? Ik geloof van niet. Gezelligheid, emoties, liefde, boosheid, alles voelen we in ons hoofd. Begin daarmee!

Misschien een wat dramatisch artikel, maar je beseffen wat er kan komen zonder in paniek te raken geeft weer een controle gevoel. Tijden veranderen en daarmee moeten wij mee veranderen. Leren de juiste beslissingen te nemen door de fouten die we hebben gehad.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het met je vrienden!

 

Lees ook:

Boven je stand leven is buiten je verstand leven

Koekjes & kinderen, nieuwe eetgewoontes en waar te beginnen

Ontspullen

geld

Laat een bericht achter

Je moet in loggen om te reageren.